Viralka na TikToku: je šampon proti prhljaju res primeren za zdravljenje aken?

Magazin 13. Nov 202205:30 1 komentar
Trendi na tiktoku
POSNETEK ZASLONA TIKTOK: ELYSEMYERS

Kaj vse smo pripravljeni preizkusiti za izboljšanje videza kože? Na družbenih omrežjih smo z vseh strani zasuti z nasveti za čisto in mladostno kožo, niso pa vsi koristni. Na TikToku je nedavno postal viralen trend uporabe šampona proti prhljaju znamke Head and Shoulders, češ da zaradi vsebnosti cinka pomaga pri zdravljenju problematične kože. A strokovnjakinji na področju dermatologije in kozmetologije svarita pred nevarnimi navadami, ki jih nakazujejo trendi.

Na družbenem omrežju TikTok se je nedavno razširil trend uporabe šampona proti prhljaju za zdravljenje aken. Uporabnica aplikacije pod imenom Elyse Myers je ob objavi kratkega posnetka, ki sta ga všečkala že skoraj dva milijona uporabnikov, svetovala naslednje:

“Preden porabite veliko denarja za izdelke za nego kože, počakajte. Kupite si šampon za lase Head and Shoulders in si z njim umijte obraz. Videli boste, kaj se bo zgodilo. Od osnovne šole uporabljam ta šampon, saj mi je dermatologinja povedala, da je cink, ki ga vsebuje šampon proti prhljaju, neverjeten za obraz. Nikoli nisem imela težav s kožo, dokler nisem prenehala uporabljati tega šampona. Nato sem začela dobivati mozolje po bradi. Uporabljala sem ‘nobel’ izdelke, ki so mi jih pošiljali brezplačno, moja koža pa nikoli ni bila v slabšem stanju. Pred tremi dnevi sem vse te izdelke zavrgla in znova začela uporabljati šampon proti prhljaju, moja koža pa je že lepša. Poskusite,” je povedala v posnetku.

@elysemyers

you ever look at a word so long it starts to look like a made up word? my brain started convincing me ‘zinc’ wasn’t the right spelling by the end of editing this. 😂

♬ original sound - Elyse Myers

Čeprav bi radi verjeli vsem trendom, ki nam jih predlaga TikTokov algoritem, pa previdnost pri upoštevanju nasvetov navideznih strokovnjakov ni nikoli odveč. Nika Juriševič, specializantka dermatovenerologije in avtorica profila skinology.si na Instagramu, ki je namenjen predvsem ozaveščanju o zdravju in negi kože, je za N1 opozorila pred uporabo izdelkov, ki niso namenjeni čiščenju in negi kože na obrazu. Uporaba takšnih izdelkov lahko po njenih besedah vodi do suhe, luščeče kože, občutka zategovanja in pordele kože. Lahko se pojavi kontaktni dermatitis, ki je vnetna reakcija kože in nastane zaradi stika z določeno snovjo. Posledice so lahko raznolike: od pojava eritema, luščenja pa vse do pojava bolečine, mehurjev in otekline.

“Osebno bi za zdravljenje aken vedno priporočala izdelke, ki so temu namenjeni, in obisk dermatologa, ki vam lahko svetuje o zdravljenju kože,” je pojasnila. Kot je dejala, so pripravki, ki vsebujejo cink, v uporabi že vrsto let, in sicer kot zaščita pred soncem, za pomiritev akutnega vnetja, pri zdravljenju različnih dermatoloških okužb in vnetnih dermatoz.

“Sama bi odsvetovala eksperimentiranje in uporabo nepreverjenih metod, saj lahko zelo hitro nastanejo okvare naše kožne bariere, vnetja in posledično številne težave z našo kožo. Vsekakor bi odsvetovala preizkušanje nepreverjenih metod na Instagramu ali TikToku, v primeru težav s kožo pa vsekakor svetujem obisk pri lečečem zdravniku in dermatologu,” je povedala.

Negativna plat viralnih trendov

Juriševič je ob tem še opozorila pred viralnimi trendi, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih. “Na njih lahko dobimo številne informacije o negi in zdravljenju kože, vendar moramo biti dovolj pametni, da ugotovimo, komu lahko zaupamo in komu ne. Na spletu je na voljo ogromno brezplačnih informacij o negi in zdravju kože, zato vse, ki imajo željo po znanju in informiranju, spodbujam, da poiščejo ustrezne profile na družbenih omrežjih, ki podajajo verodostojne informacije,” je dodala.

Podobnega mnenja je tudi Tajka Selan, diplomirana kozmetologinja (Fakulteta za farmacijo) in ustvarjalka bloga Cosmedoc. Kot je povedala za N1, družbena omrežja narekujejo marsikatere trende, nekateri so boljši, drugi slabši. Po njeni oceni je uporaba šampona proti prhljaju zagotovo eden slabših, saj posameznike spodbuja k samodiagnosticiranju, posledično pa samozdravljenju, kar lahko pomeni določeno tveganje – ali je bolezen zdravljena napačno ali pa vodi v razvoj stanj na koži, ki prej niso bila prisotna.

Čiščenje kože
PROFIMEDIA | Slika je simbolična.

“Vsakemu posamezniku v primeru težav z aknami svetujem pregled pri dermatologu, ki bo ocenil stanje kože in predpisal ustrezno terapijo, v katero pa uporaba šampona proti prhljaju absolutno ne sodi. Tudi če bi zdravnik specialist svetoval uporabo cinka za zdravljenje aken, vsekakor ne bi svetoval čistilnega sredstva za lase, ker je ta namenjen čiščenju lasišča, ne pa nujno tudi koži obraza. Izdelki za lase se z namenom razlikujejo od izdelkov za obraz (in telo), saj lahko vsebujejo sestavine, ki so ustrezne samo za uporabo na lasišču, ne pa tudi na drugih delih kože,” je pojasnila.

Po mnenju Selan so družbena omrežja nevarna predvsem, ker dajejo občutek, da se lahko osebe s kožnimi težavami zdravijo same in morda uporabljajo izdelke, ki niso namenjeni tovrstnim težavam. Ob tem je dodala, da niso vsi na družbenih omrežjih strokovnjaki na področju kozmetologije, farmacije ali dermatologije, posledično pa niso usposobljeni za ustrezno svetovanje pri obravnavi določenih kožnih problematik. Tako kompleksno problematiko, kot so akne, je treba po njenem mnenju ustrezno nasloviti, tako z nego kože kot zdravljenjem, da se stanje kože izboljša in da neustrezne prakse ne vodijo do brazgotinjenja kože.

Trendi, ki tonejo v pozabo

Selan je ob tem opozorila, da nespametni nasveti niso le del aplikacije TikTok, ampak tudi različnih forumov, na katerih osebe, ki nimajo strokovnega znanja, svetujejo uporabo limone, sode bikarbone, zobne paste in šamponov proti prhljaju za zdravljenje aken.

“Za nekoga, ki je obupan zaradi kožne problematike, je razumljivo, da bo poskušal narediti vse, kar mu je bilo svetovano, da bi si izboljšal stanje, a je treba ločiti med priporočili laikov in priporočili strokovnjakov. Laična priporočila niso zmeraj najboljša priporočila in uporabljanje tega trenda lahko vodi v poškodbo kožne bariere, posledično pa v razvoj občutljivosti kože, ki jo lahko spremljajo luščenje, rdečica, srbečica in pekoč občutek. Ob uporabi izdelkov, ki niso indicirani za določen predel telesa ali določeno problematiko, se lahko razvije preobčutljivostna reakcija,” je o možnostih poškodbe kože podobno kot Juriševič dejala Selan.

Snemanje trendi
PROFIMEDIA | Slika je simbolična.

Posameznikom in posameznicam, ki radi preizkušajo različne metode in občasno posegajo po trendih, ki se viralno razširijo po družbenih omrežjih, pa kozmetologinja svetuje, da se najprej pozanimajo, kdo je oseba, ki nasvete podaja, in ali obvlada področje, o katerem  ”svetuje”.

“Slediti je treba kredibilnim osebam, predvsem strokovnjakom na določenem področju, če se želimo samo po družbenih omrežjih izobraziti o negi kože in določenih kožnih problematikah. Menim, da je na družbenih omrežjih ogromno kakovostnih profilov, ki podajajo odlične informacije za nego kože, da nam ni treba slediti slabim, tudi če so trenutno trendovski. Zdravo in lepo kožo dosežemo z ustrezno vzpostavljeno rutino nege in s konsistentnostjo. Z uporabo izdelkov, ki so namenjeni negi kože obraza in problematikam, ki jih želimo nasloviti,” je pojasnila.

Na splošno pa Selan meni, da ni priporočljivo zaupati nasvetom, ki jih nakazujejo trendi na družbenih omrežjih. “Seveda lahko upoštevate nasvete, če prihajajo od prave osebe, pri laiku pa se je treba vprašati, ali ima dovolj znanja, da postavlja ‘trend’ na kozmetološko-dermatološkem področju. Morda se sliši dobro, da bomo prihranili pri izdelkih, če si obraz umivamo s šamponom za sanacijo prhljaja, a za našo kožo to dolgoročno zagotovo ni dobra investicija. Ob želji po sledenju trendov se je treba tudi vprašati, ali nam bodo dejansko koristili – ali bodo primerni za našo kožo. Ni vse za vsakogar, ravno zaradi tega je pomembno, da se ustrezno izobrazimo o negi kože in tako razumemo, da določene trende lahko enostavno preskočimo, ker bodo tukaj nekaj mesecev, potem pa bodo utonili v pozabo,” je še povedala za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje