4 vprašanja, ki razkrijejo, ali imate ob sebi prave prijatelje

Magazin 25. Jan. 202215:45
Delite:
prijateljici
Foto: Profimedia

Kdo so tisti, ki jim pravite prijatelji? Vas resnično razumejo, so vedno tu, ko jih potrebujete? Preverite, ali ste spletli močne prijateljske vezi.

Kateri so tisti kriteriji, ki določajo, kdo je najboljši prijatelj? Zagotovo imamo vsak svoje načine, po katerih presojamo, komu bomo namenili svoj čas in pozornost. Tu pa je nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala odkriti, ali imate ob sebi zares dobre prijatelje.

1. Kako se obnašate in počutite v družbi prijatelja?

Zagotovo imate prijatelje, ob katerih ste lahko sproščeni, pokažete svoj pravi obraz in so vas videli že v vseh stanjih: zjutraj, ko ste skuštrani in bolj tihi, pa tudi takrat, ko resnično zasijete. Ob njih vas spreletijo odlične ideje, občutek imate, da se od njih vedno nečesa naučite, in dajo vam nov zagon, četudi le za gospodinjska opravila.

Po drugi strani pa je tu prijatelj, ob katerem se prelevite v nekoga, ki ga ne poznate in vam ni všeč. Ste negativno nastrojeni, pri vseh opažate samo napake, opravljate, spodkopavate svoje cilje … To ni pravi prijatelj, ampak le oseba, ki iz vas izvabi najslabše.

2. Koliko dogovorjenih srečanj se vaš prijatelj udeleži?

S prijatelji naj bi ustvarili ene od najlepših spominov v življenju. Z njimi se radi družimo, dogovarjamo za izlete, pijače, zabave … V času, ko imamo ob sebi vedno pametni telefon, se ni težko dogovoriti za srečanja.

Dober uvid v to, kako trdno je vaše prijateljstvo, vam daje odgovor na vprašanje, kolikokrat prijatelj odpove druženje. Povsem razumljivo je, da se to zgodi tu in tam, ko vmes pride resnično nepredvidljiva stvar. Kadar pa prijatelj pogosto prestavlja vajina srečanja, to nakazuje, da zanj niste tako pomembni, kot je on za vas. Ima druge prioritete, ki so očitno pomembnejše od druženja z vami, ali pa to brez težav zamenja z boljšo priložnostjo, ki se mu ponudi.

3. Kakšno je vaše počutje po druženju s prijateljem?

Včasih imamo leta in leta ob sebi ljudi, ki jih imamo za prijatelje, s katerimi se radi družimo, a se po teh druženjih vedno počutimo nekoliko izčrpane. Kot bi bili brez energije.

Druženja s takšnim prijateljem se verjetno veselite, vse dokler ne obsedite za mizo večinoma v vlogi poslušalca, ker ima sogovornik toliko pritožb, negativnih komentarjev in kritik, da ne pridete do besede. Ko pridete domov, ste nekako izčrpani, počutje je lahko slabše kot prej, pa tudi od srečanja niste imeli kaj veliko.

Če ste po druženju obteženi, negativno razpoloženi in izžeti, potem razmislite, koliko v odnos vlagate in koliko od njega dobite.

4. S kakšnim razlogom se prijatelj druži z vami?

Odgovora na to vprašanje ne vidimo takoj, sploh če v druženju z nekom zelo uživamo. Zato se ustavite in dobro razmislite.

Bi vašemu prijatelju lahko zadišal kakšen projekt ali delovno mesto v vaši službi? Ali pa upa, da ga boste spoznali s kom drugim iz vaših krogov? Mogoče mu lahko ugodno zagotovite kaj, kar potrebuje? Kdo od vaju plačuje kavo in kosila? Če prijatelja prepoznate v katerem od teh vprašanj ali če menite, da bi se vajina srečanja drastično zmanjšala, ko nekaj od tega ne bi bilo več na voljo, vas oseba verjetno izkorišča.

Komentari

Vaš komentar