Vprašanje, ki deli splet: je na posnetku prava natakarica ali robot? (VIDEO)

Magazin 05. Dec 202305:55
natakarica, Čongčing, Kitajska
Foto: Zajem zaslona/TIK TOK

Nekateri mislijo, da gre za humanoidnega robota, drugi pa pravijo, da je ženska, ki se zgolj dela, da je robot.

Viralni posnetek ženske, ki z robotskimi gibi streže hrano strankam, se je pojavil na TikToku in razdelil uporabnike. Doslej si ga je ogledalo skoraj 380.000 ljudi, ki večinoma ugibajo, ali gre za resnično osebo ali humanoidnega robota. Nekaj uporabnikov nad videom izraža navdušenje, drugi pa menijo, da je strašljiv, ne glede na to, ali gre za resnično osebo ali robota.

Kot poroča South China Morning Post, to ni robot, temveč resnična ženska iz mesta Čongčing, lastnica restavracije Hotpot in profesionalna plesalka. Video pa je po pisanju časnika prvi objavil njen prijatelj.

Vprašanje, ali gre za človeka ali humanoidnega robota, pa ni čisto brez osnov. Kot piše portal Business Insider, je Kitajska pred kratkim razkrila načrte, da postane vodilna v svetu na področju humanoidne robotike. Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je prejšnji mesec objavilo časovni načrt o množični proizvodnji robotov “naprednega nivoja” do leta 2025.

Medtem po svetu streže že kar nekaj robotov. Po podatkih Financial Timesa (FT) je lani v korejskih restavracijah streglo okoli 5.000 robotov, nekaj pa jih je nameščenih tudi v ameriških restavracijah. Da utegnejo roboti v strežbi postati resna konkurenca živim ljudem, morda priča izjava lastnice neimenovane restavracije, ki je za FT povedala, da odkar v restavraciji uporablja robota, nima več problema z zaposlovanjem, robot pa “nikoli ne zboli ali se pritožuje nad tem, da je preobremenjen”.