Vroča ali ledena: katera kava je za vas boljša?

Magazin 14. Maj 202316:56
Ledena kava
PROFIMEDIA

Nekateri prisegajo na klasično, vročo, drugi komaj čakajo poletje, ko začnejo kavarne streči ledeno kavo. Toda ali so zdravilni, pa tudi škodni učinki enaki ne glede na temperaturo kave?

Tema je sicer še precej neraziskana, a kot je za HuffPost povedal ameriški kardiolog dr. Majid Basit, je dokazana vsaj ena razlika: vroča kava vsebuje več antioksidantov, zaradi česar bi jo lahko označili za nekoliko bolj zdravo.

Sicer je poudaril, da so na tem področju potrebne dodatne raziskave, a njegovo mnenje potrjuje tudi študija, ki je bila leta 2018 objavljena v Scientific Reports. Raziskovalci z univerze Thomas Jefferson so odkrili, da je vroča kava v primerjavi s hladno res bolj bogata z antioksidanti, ti pa lahko preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic.

Zbudili vas bosta tako vroča kot ledena

Če pa kavo pijete zaradi kofeina in ne zaradi njenih zdravilnih učinkov, odgovor na to, katera je boljša, ni tako enostaven. Koncentracija kofeina v kuhani kavi namreč ni vedno enaka, saj je odvisna od mnogih dejavnikov, denimo od tega, kako močno skuhamo in kakšna kavna zrna so uporabljena. Študija Ameriškega kemijskega združenja iz leta 2020 je sicer pokazala, da je raven kofeina pri kuhanju z vrelo vodo nekoliko višja kot pri pripravi s hladno vodo, a je bila razlika premajhna, da bi na njeni podlagi potrdili kakršno koli hipotezo.

Na splošno boste torej dobili solidno dozo kofeina, ne glede na to, ali kavo pijete vročo ali hladno.

Vendar pa ima vroča kava eno lastnost, ki jo močno razlikuje od hladne kave, in sicer njen vonj. Glede na študijo iz leta 2008, objavljeno v Journal of Agricultural and Food Chemistry, obstaja povezava med vonjem vroče kave, ki jo daje aroma kavnih zrn, in “potencialno antioksidativno aktivnostjo ali aktivnostjo za lajšanje stresa”.

Z uporabo podgan v laboratorijskem poskusu so raziskovalci ugotovili, da je en sam vdih vroče kave dovolj za zmanjšanje utrujenosti in stresa. “Ker ima vroča kava več pare, je možno, da se ta učinek poveča z vročo kavo v primerjavi s hladno kavo,” je dejal Basit, a poudaril, da lahko veliko vlogo pri tem odigra tudi učinek placeba.

Kofein ima lahko za zdravje tako pozitivne kot negativne učinke

“Kofein ima na telo tako pozitivne kot negativne učinke,” je pojasnil Basit. “Prebudi možgane in poviša splošno raven energije, a prav tako poveča količino kisline v želodcu, kar pri nekaterih vodi do želodčnih težav.” Kot možne neželene učinke je izpostavil bolj pogosto uriniranje, povišana krvni tlak in srčni utrip ter zmanjšano sposobnost telesa za absorpcijo kalcija, kar lahko povzroči manjšo gostoto kosti.

Glede na študijo Univerze v Koloradu iz leta 2017 lahko pitje kave enkrat na teden zmanjša možnosti za srčni napad za sedem odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje