Vsak četrti šef že odpustil zaposlenega zaradi napake med javljanjem prek Zooma

Magazin 04. Sep 202116:30 0 komentarjev
zoom
Profimedia

Delo na daljavo je znatno razširilo uporabo aplikacije Zoom, z njo pa se je zlagoma uveljavil Zoom bonton.

V ospredje so stopila dejanja, kot so funkcije utišanja in vklopa zvoka, pojavila pa se je tudi nova terminologija, na primer: “Ali vsi vidite moj ekran?”.

Potem, ko so naš še lani zabavali nehoteni vdori bližnjih v kadre neposrednih javljanj in prve nerodnosti, ko so se ljudje ob vklopljenih kamerah spozabili in s svojim prenosnikom mirno odšli na toaleto, so se stvari do danes zaostrile. Predvsem na škodo zaposlenih.

Spletno mesto Bloomberg tako povzema študijo podjetja Vyoptia Inc., ki podjetjem svetuje pri delu s kadrom.

Po raziskavi, v kateri so med 30. julijem in 10. avgustom letos izprašali 200 nadrejenih in več kot 500 zaposlenih v različnih ameriških podjetjih, naj bi vsak četrti šef že odpustil zaposlenega zaradi napake pri komuniciranju prek Zooma, kar tretjina nadrejenih pa je zaposlenega premestila s projekta prav zaradi neprimernega vedenja pred kamero. Na drugi strani je kar 40 odstotkov v raziskavi vprašanih priznalo, da so sodelavce ’neuradno posvarili’ pred neprimernimi ozadji med klici, polovica vseh pa je bila po napakah med klici vsaj enkrat že pozvana k odgovornejšemu vedenju.

Še več. Izkazalo se je, da številni nadrejeni ’ne zaupajo več kot tretjini svojih zaposlenih, da bodo ti zares učinkovito opravljali delo na daljavo’, kar velja za svojevrstno razočaranje. Vse več zaposlenih si namreč želi delati na daljavo, številni pa so zaradi tega že dali odpoved v sedanjih službah, saj si želijo najti delovno mesto, ki ponuja večjo fleksibilnost.

Onkraj luže si želi ta hip zamenjati službo več zaposlenih kot kadar koli poprej.

Avgusta je kar 65 odstotkov zaposlenih iskalo nove delovne alternative, pri Microsoftu pa so napovedali, da bo več kot 40 odstotkov Američanov še pred koncem leta dalo odpoved pri sedanjem delodajalcu.

Prav Microsoftova raziskava je opozorila na naslednjo ironijo: medtem ko si ljudje želijo fleksibilnega dela, a hkrati poročajo o preobremenjenosti, nadrejeni ostajajo slepi za resnično stanje v podjetju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!