Vsakdanje navade, s katerimi lahko poskrbite za kondicijo (poleg vadbe)

Magazin 04. Avg 202211:30 0 komentarjev
kolo
profimedia

Ni le vadba tista, ki nas ohranja v dobri fizični kondiciji. Zanjo lahko poskrbimo tudi z nekaterimi navadami.

Če želite ostati v dobri pripravljenosti ali začeti živeti malce bolj aktivno, se ne osredotočite le na vadbo. Ta je seveda zelo pomembna in priporočljivo je, da jo vključite na svoj urnik. Je pa tu še nekaj navad, ki vam bodo pomagale prav vsak dan narediti aktivnejši.

Se jih že držite?

Ne uporabljajte avta

Ali pa ga uporabljajte manj, kot ga trenutno. Poskusite najti načine, kako bi prišli do cilja peš, s kolesom, rolerji, skirojem in podobnimi načini, ki vas bodo razgibali in vam malce pospešili utrip. In ni potrebe po tem, da hitite, lahko se npr. sprehodite v zmernem tempu. Še vedno boste imeli od tega več koristi, kot če bi se vedno prevažali z avtom (tudi na krajše razdalje). Ko boste zvečer razmišljali, koliko korakov in aktivnih minut ste naredili, jih boste našteli kar nekaj. Zagotovo vsaj za krajšo vadbo.

Pametno izbirajte

Čez dan se vam ponuja veliko možnosti, da ste lahko aktivni. Mogoče jih spregledate ali zavedno izbirate lažje možnosti. Samo pomislite …

– Ko vas prijatelj povabi na pijačo, predlagajte sprehod ali vožnjo s kolesom do lokala.

– Namesto dvigala vedno izberite stopnice in razgibajte zadnjico ter boke.

– Vključite se v aktivno igro z otroki.

– Avto parkirajte malce dlje, da se lahko sprehodite.

– Odpravite se na vrt in uredite rastline. Vrtičkanje je odlična telovadba.

Poslušajte svoje telo

Ko želite ostati v dobri formi, je pomembno tudi, kaj in kdaj jeste. Pri slednjem bo najbolje, da poslušate svoje telo, ki vam bo povedalo, ko bo lačno. Lahko načrtujete približne ure glavnih obrokov, glede malic in prigrizkov pa poslušajte telo. Če vam med dvema obrokoma ne prija jesti, se ne silite iz navade. To zgolj pomeni, da je bil prejšnji obrok dovolj hranljiv, da vas je nasitil do naslednjega.

Ko boste jedli, se trudite v večji meri jesti hranljive obroke, ki vam bodo dali nove energije in po katerih ne boste postali utrujeni. Kakšen košček čokolade tu in tam seveda ne bo škodil.

Vedno imejte pri roki steklenico vode

Kamorkoli greste, pa tudi doma in na delovnem mestu imejte pri sebi nekaj vode. Kupite si steklenico, ki vam bo všeč in jo boste radi vzeli s seboj.

Dehidracija lahko kaže podobne znake kot lakota, zato boste zmotno mislili, da ste lačni, in verjetno posegli po nezdravih prigrizkih. Tudi če že zdaj skrbite, da pijete redno, najdite čas za kak požirek več. Opomnite se na to, ko boste na poti, v službi, ob visokih temperaturah, takoj ko zjutraj vstanete …

Dobro bi bilo tudi, če bi izključili druge pijače, kot so sladki sokovi, gazirane pijače, alkohol … Te naj ostanejo za posebne priložnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.