Vse odlične in nadvse koristne lastnosti slastnih mandarin

Magazin 13. Okt 202217:15
Mandarine
Profimedia

Ta zelo sočen, okusen in dišeč sadež se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vitamina C ter drugih snovi, ki so koristne za naše zdravje. Spoznajte mandarino in njene pozitivne lastnosti.

Mandarine spadajo v družino citrusov kot pomaranče, limone, limete in grenivke. Njihov izvor naj bi segal vse do starodavne Kitajske in Japonske. Od tod tudi njihovo ime mandarine.

Danes poznamo več vrst mandarin. Med njimi so najbolj priljubljene citrus nobilis (originalna vrsta), satsume, klementine, tangerine … Mandarine so zelo okusen in tudi zdrav sadež. Kot drugi citrusi naj bi vsebovale veliko vitamina C ter poleg vseh vitaminov in mineralov tudi vlaknine. So tudi močan antioksidant. Beta karoten in beta kriptoksantin sta spojini, ki naj bi mandarini med drugim dajali značilno oranžno barvo.

Pomagajo uravnavati holesterol

Mandarine so prava zdrava poslastica. So odličen vir topnih vlaknin in povečujejo občutek sitosti, česar se lahko razveselijo vsi, ki morajo paziti na telesno težo ali so na dieti. Nekateri viri pa celo navajajo, da naj bi mandarine pomagale zmanjševati slab holesterol LDL. Ker vsebujejo kalij, naj bi pomagale uravnavati tudi visok krvni tlak.

Močne kosti

Poleg kalija naj bi mandarine vsebovale kalcij in magnezij. Dva minerala, ki igrata pomembno vlogo pri ohranjanju močnih kosti. Prav tako naj bi beta kriptoksantin, ki ga najdemo v izobilju v mandarini vrste satsuma, pomagal lajšati osteoporozo in nasploh pomagal ohranjati zdravje kosti.

Profimedia

Za dober vid

Mandarine vsebujejo veliko vitamina C in vitamina A. Oba sta pomembna pri ohranjanju dobrega vida. Pomembnejšo vlogo naj bi igrale tudi pri lajšanju starostne degeneracije t. i. makule. To je stanje, ki vodi do slabšanja vida. Vitamin C bi lahko upočasnil slabšanje vida, prav tako naj bi zmanjševal tveganje za nastanek sive mrene.

Izboljšujejo prebavo

Mandarine naj bi bile bogat vir topnih vlaknin (vsebovale pa naj bi tudi nekaj netopnih). Topne vlaknine so namreč tiste, ki na naše črevesje delujejo še posebno dobrodejno – mehčajo blato in pomagajo pri lažjem odvajanju. Zaradi tega so mandarine odlične za uravnavanje prebave in za vse tiste ljudi, ki imajo težave z zaprtjem.

Profimedia

Zmanjšujejo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov

Vir navaja obsežnejšo študijo, s katero naj bi ugotovili, da naj bi dieta, bogata s citrusi, pomagala zmanjšati tveganje za razvoj ledvičnih kamnov. Razlog za ledvične kamne naj bi bilo tudi pomanjkanje citrata v urinu in citrusi naj bi pomagali zviševati prav citrat.

Še praktičen namig: Mandarine je primerno hraniti na sobni temperaturi, kjer ”zdržijo” približno en teden. Porabimo jih lahko sveže, lahko pa iz njih naredimo npr. kompot ali druge zdrave jedi. Če lupina mandarine ni škropljena, jo lahko posušimo in dodajamo različnim jedem.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/ in https://www.medicalnewstoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.