Z boleznijo, za katero trpi Bruce Willis, so se srečali tudi drugi zvezdniki

Magazin 01. Apr 202207:30
Sharon Stone
Foto: Profimedia

V javnosti je odjeknila novica, da se hollywoodski igralec Bruce Willis bori z boleznijo, imenovano afazija. Ni pa edini zvezdnik, ki se je soočil s to diagnozo.

Sharon Stone

Leta 2001 so igralko odpeljali v bolnišnico, ker jo je zadela kap. Sharon Stone je krvavela devet dni, naslednji dve leti pa se je morala naučiti hoditi in govoriti, kar je značilno za afazijo.

“Od kapi sem jecljala, dve leti nisem znala brati. Bila je zelo težka preizkušnja. Na snemanju serije Zakon in red (Law & Order) sem imela veliko težav s svojim besedilom. O tem mi je zdaj, ko sem bolje, lažje govoriti.”

Emilia Clarke

Kmalu po zaključku snemanja prve sezone Igra prestolov leta 2011 je doživela anevrizmo. To je pripeljalo do operacije možganov in dva tedna pozneje se ni mogla spomniti svojega imena.

“Zbolela sem za stanjem, imenovanim afazija, ki je posledica travme, ki so jo utrpeli moji možgani. V svojih najhujših trenutkih sem medicinsko osebje prosila, naj me pusti umreti. Moje delo, vse moje sanje o tem, kakšno naj bi bilo moje življenje, so bile osredotočene na jezik, na komunikacijo. Brez tega sem bila izgubljena.”

Na srečo je bila njena afazija samo začasna. Leta 2013 je prestala drugo operacijo, da bi odpravila še eno “počeno” anevrizmo. Čeprav je bila operacija travmatična in zapletena, je igralka zdaj ozdravljena in se dobro počuti.

Emilia Clarke
Profimedia

Dick Clark

Zaradi bolezni je imel eno stran paralizirano, znatno se mu je poslabšal tudi govor, kar je simptom afazije. Clark je tisto leto zamudil svojo novoletno oddajo, in ko se je leta 2005 vrnil, je dejal, da njegov govor še vedno ni tak, kot bi moral biti.

“Zadela me je možganska kap, zaradi česar sem bil v slabem stanju. Ponovno sem se moral naučiti hoditi in govoriti. Bil je dolg in trd boj. Moj govor ni popoln, vendar počasi postajam podoben sebi.”

Dick je umrl leta 2012.

Randy Travis

Leta 2013 se je pevec boril s srčnim popuščanjem, pozneje ga je zadela kap, posledica katere je bila izguba govora. “Moji možgani so delovali in razumel sem, kaj drugi govorijo, vendar mi ni uspelo skupaj spraviti ničesar razumljivega.”

Travis konstantno napreduje, uspelo mu je tudi pridobiti nazaj pevski glas, v zadnjih letih je celo nastopal.

Vas zanima še več? Posledite našo Facebook stran N1 Magazin.

Komentari

Vaš komentar