Na premieri filma Ona ve o spolnih škandalih v Hollywoodu

Magazin 26. Nov 202210:00
Carey Mulligan, Zoe Kazan
Karantanija Cinemas

V kinematografe po Sloveniji je prišla težko pričakovana drama Ona ve (She Said), ki spremlja zgodbo o spolnih zlorabah v Hollywoodu. Premiera je bila skupaj z revijo Elle, po projekciji pa sta pred obiskovalci spregovorili psihosocialni svetovalki organizacije Združenje za moč. Premiere se je udeležilo veliko znanih.

Sprva je bila drama, ki je posneta po knjigi, ki sta jo izdali raziskovalni novinarki New York Timesa, predvajana v sklopu Liffe, sedaj pa je svojo premiero doživela v Cineplexx Ljubljana, skupaj z revijo Elle. Obiskovalce je drama, ki se osredotoča na spolne zlorabe producenta Harveyja Weinsteina, kar nekajkrat presenetila, po projekciji pa sta pred obiskovalci spregovorili psihosocialni svetovalki organizacije Združenje za moč, ki nudi psihosocialno pomoč in podporo žrtvam spolnega nasilja, ter predstavili šokantno statistiko za Slovenijo. Drama je posneta po knjigi She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement, ki sta jo izdali raziskovalni novinarki New York Timesa Megan Twohey in Jodi Kantor, ki sta si za poročanje o spolnih škandalih hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina prislužili Pulitzerjevo nagrado. Dramo Ona ve je režirala dobitnica emmyja Maria Schrader (serija Unorthodox), scenarij pa napisala dobitnica oskarja Rebecca Lenkiewicz (Ida). V glavnih vlogah novinark zaigrata Carey Mulligan in Zoe Kazan. Producenti filma so dobitniki oskarja Brad Pitt, Dede Gardner in Jeremy Kleiner za Plan B Entertainment, izvršni producentki pa sta nominiranka za oskarja Megan Ellison in Sue Naegle za Annapurna Pictures.

Modna in lepotna urednica revije Elle, Petra Windschnurer in Viktorija Martinović
Mediaspeed – Modna in lepotna urednica revije Elle, Petra Windschnurer, in Viktorija Martinović

Novinarki New York Timesa sta razkrili eno najpomembnejših zgodb v generaciji – zgodbo, ki je razbila desetletja molka o spolnih zlorabah in nadlegovanju v Hollywoodu, spodbudila družbeno gibanje #MeToo in za vedno spremenila ameriško kulturo. Leta 2017 sta objavili rezultate njune 18-mesečne preiskave dolgo prikrite zgodovine spolnega nadlegovanja in napadov filmskega mogotca Harveyja Weinsteina. Njuno prelomno poročanje je pripeljalo do sojenja in obsodbe Harveya Weinsteina. Štiri od skupaj 11 zločinov, ki mu jih očita obtožnica, naj bi zagrešil v tednu podelitve oskarjev leta 2013 v luksuznih hotelih Beverly Hillsa in Hollywooda. Obsojen je na 25 let zapora. 

Jan Macarol, Nika Veger
Mediaspeed – Jan Macarol, Nika Veger

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje