Z vlakom iz Londona v Berlin v eni noči: maja se odpira nova panevropska trasa

Magazin 09. Jan 202321:50 0 komentarjev
vlak
PROFIMEDIA

Maja se bo mogoče vkrcati na spalni vlak, ki bo povezal tri izmed največjih evropskih prestolnic. Najnovejša "panevropska" trasa vodi od Londona do Berlina, vlak pa se na poti ustavi zgolj v Bruslju, poroča punkufer.hr.

Če so pred leti železniškemu prometu še vladali hitri vlaki, potniki pa želeli čim prej prispeti na želeno destinacijo, pa vedno bolj priljubljeni spet postajajo “spalni” vlaki: so počasnejši in bolj romantični, pa tudi bolj ekonomični in okolju prijazni.

Eden takšnih bo maja povezal Veliko Britanijo in Nemčijo. 25. maja bo začela obratovati nova panevropska železniška linija, ki bo potnike popeljala iz Londona v Berlin. Na spalni vlak Eurostar se bodo potniki v Londonu vkrcali v petek popoldne in se naslednje jutro zbudili v Berlinu. Zjutraj bodo dobili zajtrk, na poti pa bodo imeli zgolj krajši postanek v Bruslju, poroča punkufer.hr.

Predvidena so tri potovanja na teden s cenami od 49 evrov za sedež, 79 evrov za ležalnik (sedež, ki se spremeni v posteljo) in 109 evrov za ležišče v udobnejšem spalnem delu. Storitev bo za zdaj ponujala kupeje za šest, štiri in tri osebe, rezervacije pa bodo sprejemali od 20. februarja. Podjetje pričakuje, da bo decembra storitev razširilo na Dresden in Prago.

Novico o novi železniški povezavi bodo, kot piše punkufer.hr, zagotovo pozdravili ljubitelji potovanja z vlakom, ki so jih lani soočali z mnogimi stavkami strojevodij in težavami s storitvami v Veliki Britaniji.

Največji izziv je bil, kot je za Guardian povedal Chris Engelsman, soustanovitelj storitve European Sleeper, pomanjkanje spalnih vagonov na trgu. Z enakimi težavami naj bi se po njegovih besedah spopadale tudi druge, večje železnice.

Spalni vlaki v Evropi postajajo vedno bolj priljubljeni. Zaradi dviga cen goriv začenja vedno več ljudi potovati z javnim prevozom, prav tako pa je ozaveščenost o ogljičnem odtisu, ki ga pušča potovanje z letalom, pri ljudeh vedno večje. V zadnjih letih so se odprle nove proge po vsej celini, vključno s tistimi iz Bruslja v Prago in Gradec ter iz Hamburga v Stockholm, še piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!