Za dva neprijavljena McMuffina je moral plačati visoko globo

Magazin 02. Avg 202214:29 0 komentarjev
McMuffin
PROFIMEDIA

Potnik, ki je potoval z Balija v Avstralijo, je moral plačati visoko globo, ker ni prijavil sendvičev iz znane restavracije s hitro prehrano. "To bo najdražji McDonald’s obrok, ki ga je ta potnik kdaj plačal," je dejal Murray Watt, minister za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo.

Neimenovanemu potniku so izrekli globo v višini 2.664 avstralskih dolarjev (1.830 evrov), potem ko so cariniki prejšnji teden ob njegovem prihodu na letališče Darwin v Avstraliji v njegovi prtljagi našli dva neprijavljena jajčna sendviča McMuffin iz restavracije McDonald’s in rogljiček s šunko. Do dogodka je prišlo nekaj dni po tem, ko so avstralske oblasti uvedle nova stroga pravila za vnos živil, potem ko se je izbruh slinavke in parkljevke v Indoneziji razširil na Bali, priljubljeno destinacijo za avstralske turiste.

Avstralsko ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo je sporočilo, da je pes Zinta, ki na letališču išče sporna živila, v potnikovem nahrbtniku odkril vrsto neprijavljenih tveganih izdelkov, vključno s hitro hrano. “To bo najdražji McDonald’s obrok, ki ga je ta potnik kdaj plačal,” je dejal Murray Watt, minister za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo.

“Ta globa je dvakrat višja od cene letalske vozovnice za Bali, vendar nimam sočutja do ljudi, ki se odločijo, da ne bodo upoštevali strogih avstralskih ukrepov biološke varnosti,” je dodal minister.

Potniku so izdali obvestilo o kršitvi, ker ni prijavil potencialnih predmetov z visokim tveganjem za biološko varnost in je predložil lažen in zavajajoč dokument. Zasežene izdelke bodo pred uničenjem testirali na slinavko in parkljevko. “V Avstraliji ni slinavke in parkljevke in želimo, da tako tudi ostane,” je dodal Watt.

Prejšnji mesec je zvezna izvršna vlada Avstralije objavila paket ukrepov za biološko varnost v višini sedem milijonov evrov. Med drugim so na vseh mednarodnih letališčih namestili higienske podloge za razkuževanje, na letališčih Darwin in Cairns pa so tudi psi, ki iščejo sporna živila.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko izbruh v Avstraliji povzročil gospodarski udarec v višini do 55 milijard evrov. “Potniki, ki prihajajo iz Indonezije, bodo pod veliko strožjim nadzorom biološke varnosti zaradi prisotnosti slinavke in parkljevke v Indoneziji,” se glasi izjava, ki jo je 19. julija objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo. “Če nekdo ne prijavi tveganja za biološko varnost, bo to pomenilo kršitev avstralske zakonodaje o biološki varnosti in lahko dobi obvestilo o kršitvi v višini do 1.830 evrov. Potnikom, ki vstopajo v Avstralijo z začasnimi vizumi, se v primeru kršitve lahko vizumi razveljavijo in v tem primeru jim bo zavrnjen vstop v Avstralijo,” so še dodali.

Medtem ko je slinavka in parkljevka razmeroma neškodljiva za ljudi, povzroča boleče mehurje in lezije na ustih in stopalih parkljarjev, kot so ovce, prašiči, govedo, koze in kamele. Lezije jim preprečujejo jesti in v nekaterih primerih povzročijo hudo šepavost in smrt. Bolezen lahko prenašajo žive živali, lahko se najde tudi v mesu in mlečnih izdelkih, pa tudi na oblačilih, obutvi ali celo prtljagi ljudi, ki so prišli v stik z okuženimi živalmi.

“Vpliv slinavke in parkljevke na kmete je preveč mučen, da bi o njem sploh razmišljali,” je prejšnji mesec za CNN povedala Fiona Simson, predsednica avstralske Nacionalne federacije kmetov. “Vendar ne gre samo za kmete. Izbrisati 55 milijard evrov iz avstralskega BDP bi bila gospodarska katastrofa za vse,” še pravi.

Avtorica: Tamara Hardingham-Gill/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!