“Začetek dveh legend”: fotografija, ki ima 17 let pozneje povsem drugo vrednost

Magazin 10. Jul 202410:28 0 komentarjev
Lamine Yamal
Foto: Annegret Hilse/REUTERS

Leta 2007 je mladi Lionel Messi v garderobi stadiona Camp Nou za dobrodelni koledar poziral z dojenčkom. Ta dojenček je bil Lamine Yamal, danes 16-letni španski reprezentant, ki je postal najmlajši strelec na evropskem nogometnem prvenstvu.

Lionel Messi je bil leta 2007 star 20 let, a že takrat je bilo jasno, da je na poti, da postane najboljši nogometaš na svetu. No, eden najboljših, bi hitro pristavili oboževalci Cristiana Ronalda.

Takrat je v garderobi slovitega stadiona Camp Nou potekalo fotografiranje za dobrodelni koledar. Fotograf Joan Monfort, ki dela za Associated Press, je vedel, da pred njim stoji izjemen nogometaš, ni pa mogel predvideti, da bo tudi dojenček, ki ga je Messi držal, skoraj 17 let pozneje navduševal nogometni svet. Lamine Yamal.

Gol 16-letnega Yamala v polfinalu nogometnega prvenstva proti Franciji je zagotovo gol, o katerem bodo govorili še desetletja. Pri svojih 16 letih in 362 dneh starosti je postal tudi najmlajši strelec, ki je zadel na evropskem prvenstvu. Prehitel je Brazilca Peléja, ki je bil na mundialu 1958, ki ga je gostila Švedska, ob svojem prvem golu na SP star nekaj manj kot 18 let.

Dolgo pozabljena fotografija Messija in Yamala je ponovno zakrožila, ko jo je oče mladega nogometaša prejšnji teden objavil na Instagramu in zapisal: “Začetek dveh legend.”

View this post on Instagram

A post shared by MOUNIR (@hustle_hard_304)

Fotograf se je precej namučil

Fotografiranje se je odvilo, ko je Unicef v mestu Mataro, kjer je živela družina, priredil tombolo. Glavni zadetek je bil fotografiranje z igralcem Barcelone, srečnež pa je postal prav mali Yamal.

Naloga ni bila preprosta, je za BBC povedal fotograf Monfort. “Messi je precej introvertiran, sramežljiv človek. Prišel je iz garderobe in se nenadoma znašel v drugi garderobi s plastično kadjo, polno vode, v kateri je bil dojenček. Sprva sploh ni vedel, kako naj ga drži,” je dejal.

Tako kot Messi je tudi Yamal zaigral za Barcelono, kjer je postal najmlajši igralec in strelec kluba ter najmlajši strelec v španski ligi.

Fotograf je šele prejšnji teden dojel, da je otrok na fotografiji Yamal. “Razburljivo je biti povezan z nečim, kar je povzročilo takšno senzacijo. Resnici na ljubo je to zelo prijeten občutek,” je priznal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!