Zadnje pismo Johna Lennona na dražbi doseglo nekaj več kot 60 tisočakov

Magazin 26. Okt 202213:15 0 komentarjev
John Lennon
Profimedia

Na dražbi dražbene hiše Gotta Have Rock and Roll je novega lastnika našlo zadnje pismo nekdanjega Beatlesa, Johna Lennona. Novi lastnik je zanj odštel 63.750 ameriških dolarjev.

Nekdanji član legendarne britanske skupine The Beatles John Lennon je bil smrtno ranjen decembra 1980, potem ko ga je pred njegovim newyorškim domovanjem ustrelil ”oboževalec Beatlov” Mark David Chapman. Slednji je trdil, da ga je ujezil Lennonov razkošen življenjski slog, še bolj pa glasbenikova pripomba, da so Beatli bolj priljubljeni od Jezusa.

The Beatles še danes sodijo med najbolj priljubljene glasbene skupine vseh časov, je pa vse presenetila vrednost Lennonovega pisma na zadnji dražbi. Dražbena hiša Gotta Have Rock and Roll je pričakovala, da bo pismo doseglo med 30 in 50 tisočaki, a je v zadnjih dneh pred koncem dražbe dobilo več dražiteljev, ki so kočno ceno dvignili na 63.750 tisočakov.

In zakaj je pismo nekaj posebnega? Gre za Lennonovo zadnje pismo, ki ga je napisal le nekaj ur pred svojim umorom, zato velja za zadnji zabeležen pravni dokument z avtogramom legendarnega glasbenika. Pismo je nekdanji član Beatlov poslal svojemu računovodji Barryju Nicholsu.

The Beatles
Profimedia

Chapmanovo srečanje z Lennonom

Lennon je v pismu navedel imena treh pooblaščencev, ki jih je izbral za glasovanje na letnem srečanju korporacije Beatles. Sestanek naj bi potekal v Londonu 17. decembra.

Spomnimo. Chapman je ves dan postaval pred Lennonovim stanovanjem in ga celo prosil za avtogram na izvodu albuma Double Fantasy. Zatem je glasbenik odštel na snemanje s soprogo Yoko Ono, ko se je tisto noč par vrnil domov in vstopil v stavbo, pa je Chapman zgrabil za revolver in Lennona petkrat ustrelil. Glasbenika so s policijskim avtomobilom nato prepeljali v bolnišnico Roosevelt, a so ga že ob prihodu razglasili za mrtvega.

Spremljajte N1 Magazin tudi naFacebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.