Zakaj čevlji škripajo? Obstajajo štirje razlogi

Magazin 18. Jul 202321:22 1 komentar
čevlji, hoja, stopalo
PROFIMEDIA

Zvok škripajočih čevljev med hojo je za marsikoga neprijeten. Težavo se da odpraviti in ni vam treba kupovati novih.

Na enem izmed slovenskih forumov je na temo škripajočih čevljev eden od uporabnikov napisal, da škripajo tisti čevlji, ki jih nismo plačali oziroma smo jih ukradli.

Seveda gre za šalo. Se pa mnogim škripajoči čevlji ne zdijo prav nič smešnega. Pobrskali smo po spletu in pogledali, kateri so razlogi, da čevlji škripajo in kako bi to nadlego lahko odpravili.

Kateri čevlji bolj in večkrat škripajo?

Na večini strani, ki obravnavajo problem, razlagajo, da vsak čevelj lahko kdaj pa kdaj zaškripa, škripanje se lahko pojavi in izgine, se ponovno pojavi in izgine, in tako naprej. Škripajo lahko novi ali stari čevlji, tisti bolj poceni ali dražji, veliki in mali – skratka, vsak čevelj lahko kdaj pa kdaj zaškripa, če so le okoliščine ustrezne. Za škripanje čevljev pa so krivi štirje glavni razlogi: usnje, iz katerega je čevelj izdelan, gumijast podplat, notranji vložek ali pa vlaga.

Kaj storiti, če čevelj zaškripa?

Spletna stran thinkshoes.com pravi, da je treba najprej ugotoviti, od kod škripanje prihaja: od zunaj, znotraj, zgoraj ali spodaj. Ko enkrat to ugotovite, se lahko lotite reševanja težave.

Če čevelj škripa od zgoraj, je za to krivo usnje. Pogosteje škripajo novi čevlji, razlog za to pa je, da je usnje na novih čevljih še razmeroma čvrsto. Težavo rešite tako, da usnje zmehčate, tako da čevelj raznosite – lahko hodite v njem doma nekaj ur na dan. Postopek pa lahko nekoliko pospešite tako, da v zgornje usnje vtrete kremo za čevlje.

Kadar škripanje prihaja od spodaj, je zelo verjetno kriv gumijast podplat, posebej če je gladek. Gumijasti podplati imajo sicer številne prednosti – predvsem zaradi dobrega oprijema na spolzkih površinah je guma priljubljen material za podplate. Prav ta trden oprijem na gladkih površinah, kot so laminat, parket ali vinilne talne obloge, pa pogosto povzroči škripajoče zvoke pri hoji po njih. Kako lahko pomagamo? Trik je preprost: podplate previdno podrgnite s smirkovim papirjem – in škripanje se bo kmalu prenehalo.

ženski čevelj, vložek
PROFIMEDIA

Škripanje od znotraj nakazuje, da je za zvok kriv notranji vložek. Ko kupite nov par čevljev ali oživite stari par z novimi vložki, lahko trenje med zgornjim delom podplata in vložki včasih povzroči škripajoč zvok.

To je posledica izjemno natančnega prileganja vložka (posebej plutovinastega), ki drgne usnjene dele na notranji strani čevljev. Tudi za to obstaja rešitev: vložke vzemite iz čevljev in vanje nasujte ščepec smukca ali otroškega pudra. Prah dobro razmažite, dokler ne ustvari tankega sloja po notranjosti čevlja. To bi moralo učinkovati takoj.

Tudi vlaga je lahko razlog, da čevlji pričnejo škripati. Prvi korak, da škripanje “ugasnete”, je, da čevlje posušite. Iz njih odstranite vložke in jih posušite posebej. Ko sušite čevlje, pa ne pozabite: usnja nikoli ne izpostavljate neposredni vročini! Čevljev zato nikoli ne sušite ob radiatorju ali peči, saj so temperature previsoke in usnje lahko izgubi svojo naravno vlažnost ter postane krhko.

In še hitri nasvet: če čevlje po sušenju namažete s smukcem ali otroškim pudrom, se boste znebili tudi morebitne preostale vlage.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje