Zakaj je moral umreti McSanjski? Muhasti Dempsey naj bi se znašal nad sodelavci

Magazin 18. Sep 202116:41 > 20. Sep 2021 08:56
Ellen Pompeo, Patrick Dempsey
Profimedia

V Tovarni sanj dviga prah nova knjiga, ki razkriva zakulisne drame na snemanju po 17 sezonah že kultne dramske tv-serije Talenti v belem, pa tudi domnevne prave razloge za prezgodnjo smrt enega osrednjih likov, nevrokirurga Dereka "McSanjskega" Shepherda, ki ga je upodobil Patrick Dempsey.

V delu z naslovom How to Save a Life: The Inside Story of Grey’s Anatomy avtorica Lynette Rice, sicer novinarka s področja zabavne industrije, na kar 320 straneh razčlenjuje skoraj dve desetletji dolgo zgodovino zdravniške “žajfnice” z avtorskim pečatom Shonde Rhimes, ene najuspešnejših televizijskih producentk in scenaristk v Hollywoodu, ki je nato svoj karierni vzpon nadaljevala še s serijami uspešnicami, kot sta Škandal in Kako se izmazati z umorom, prelomnima tudi zaradi dejstva, da sta osrednji junakinji uspešni temnopolti ženski, kakršna je Rhimesova sama.

Sanjski moški za sodobno žensko

V v uvodu omenjeni knjigi, ki izide 21. septembra, je po poročanju ameriških medijev najbolj “šokantno” poglavje, v katerem Riceova prek pogovorov z vpletenimi pripoveduje zgodbo o tem, zakaj se je moral od serije mreže ABC na vrhuncu uspešnosti posloviti Patrick Dempsey, ki je kot “McSanjski” skupaj z osrednjim likom Meredith Grey  – že od prvega dne, premiera pilotske epizode serije je bila 27. marca 2005, jo upodablja Ellen Pompeo, zadnja leta najbolje plačana igralka na malih ekranih – sestavljal enega najbolj vročih televizijskih parov z nesporno “kemijo”.

Patrick Dempsey in Ellen Pompeo v prizoru iz Talentov v belem
Profimedia

Čeprav je naslovno vlogo imela Pompeova (naslov serije Grey’s Anatomy je besedna igra, ki povezuje priimek lika Meredith Grey in “zdravniško biblijo” Gray’s Anatomy), je bil dolga leta glavni magnet za gledalce prav Dempsey. Nekaj ima to sicer opraviti s tem, da je zaslovel že pred serijo, predvsem zaradi vloge v najstniški romantični komediji Can’t Buy Me Love iz leta 1987, še bolj pa s scenarijem Rhimesove: ustvarila je lik, ki se mu ni bilo mogoče upreti, piše avtorica knjige o zakulisju snemanja.

Eric Buchman iz scenaristične ekipe je pritrdil zapisanemu, povedal je, da se je Shonda Rhimes ves čas jasno zavedala, kako pomembno je, da je Derek, genialni in neustrašni nevrokirurg z mehkim srcem, različica sanjskega moškega za sodobno žensko, ne le za Meredith, ampak tudi za občinstvo. In čeprav je tudi McSanjski imel kak madež iz preteklosti (recimo propadel zakon), so v scenariju to spisali tako, da je še vedno izstopala njegova plemenitost.

Montažer Tony Phelan je razkril še en mali trik, s katerim so (pretežno žensko) občinstvo držali v šahu. Pri prizorih, v katerih sta nastopala Derek in Meredith, se po repliki “McSanjskega” kamera pogosto sploh ni vrnila nazaj k njej, glavni igralki. Ko je Phelan Shondo vprašal, zakaj, mu je ta odvrnila: “Ker neka ženska v Iowi, ki tole gleda, želi verjeti, da Patrick govori njej.” Tudi usmerjanje pozornosti nanj je bil zelo verjetno eden od razlogov za napetosti med glavnima igralcema, Ellen pa naj bi bila včasih zelo jezna na Patricka, ker se je toliko pritoževal nad količino dela, medtem ko je ona nastopala v dvakrat več prizorih in imela veliko več snemalnih dni, se spominja nekdanja producentka Jeannine Renshaw.

Zasedba prve sezone Talentov v belem
Profimedia

Muhast, len in nesramen ….

Tako nekateri soigralci kot izvršni producenti serije so avtorici knjige potožili, da je bilo delo z “McSanjskim” vse prej kot sanjsko, Dempsey naj bi ustrahoval celotno ekipo in nekaterim s svojim obnašanjem povzročil celo posttravmatski sindrom. V svojem pričevanju to omenja tudi izvršni producent James D. Parriott, ki so ga nazaj na delo vpoklicali prav zato, da bi se na karseda eleganten način rešili muhastega zvezdnika, ki naj bi se zavedal svojega vpliva in zvezdniškega statusa in to dodobra izkoriščal.

Parriott, ki pa poudarja, da Dempsey ni bil nikol vpleten v spolno nadlegovanje, se spominja dolgotrajnih pogajanj z igralcem, ki da se mu na neki točki preprosto ni več ljubilo prihajati na snemanja, s Shondo Rhimes sta si bila menda vse bolj v laseh, ko pa je enkrat na lastne oči videla njegovo nesramno obnašanje, se je odločila, da mora McSanjski umreti. Nevrokirurg, ki so ga scenaristi že prej za nekaj časa “odstranili” tako, da so ga poslali na posebno misijo v Boston, je v 11. sezoni v večna lovišča odšel po hudi prometni nesreči, se bodo bržkone spomnili zvesti gledalci.

… ali karizmatičen, marljiv in prijazen?

Kot je Riceovi povedal zdaj 55-letni Dempsey, je čisto mirno sprejel svoj konec po desetletju napornega in nepredvidljivega urnika. Trdil je celo, da je o odhodu večkrat razmišljal sam, a si je premislil zaradi donosnosti dela in dejstva, da mu je relativno nezahtevna vloga prinesla velikansko prepoznavnost. “Ne spominjam se točnega datuma, kdaj so mi povedali. Ni bilo jeseni. Mogoče februarja ali marca. Nekako naravno je šlo, organsko se je razvijalo, in rekel sem: ‘V redu. Očitno je to pravi čas.'”

“Odšel sem potiho. Bilo je lepo. Deževalo je, kar je bilo res ganljivo. Usedel sem se v svojo panamero (model znamke Porsche, op. a.), se odpeljal v prometno konico in dve uri kasneje sem bil doma,” se še spominja igralec, ki je tudi velik ljubitelj hitrih avtomobilov in navdušen dirkač. Pred kratkim se je kot “McSanjski” celo na kratko vrnil v Talente v belem, a ne z vpletanjem nadnaravnih elementov, temveč v prizoru iz sanj. Podobno vrnitev so pisci šova zagotovili že nekaj drugim igralcem, ki jih je v 17 sezonah serije doletela prezgodnja smrt.

Patrick Dempsey
Foto: Profimedia

V nasprotju s prej navedenimi namigovanji o Dempseyjevem obnašanju pa so mnogi iz zasedbe in ekipe v pogovoru z Lynette Rice igralca opisali kot prijazno in toplo osebo, zelo korektno naj bi sodeloval z njimi vse do konca svojega staža pri večkrat nagrajeni seriji. In tako rekoč vsi sogovorniki so potrdili dejstvo, da, čeprav je lahko kdaj težaven, postavnega in zdaj že malce sivolasega zvezdnika odlikujeta “izjemna karizma in razorožujoč magnetizem”.