Zakaj je plavanje v morju tako zelo blagodejno?

Magazin 27. Jun 202216:45 > 16:59 0 komentarjev
morje, plavanje
Profimedia

"Morje očisti vse tegobe," je pripovedoval že grški filozof Platon. "Vrača človeku zdravje," pa je trdil grški pesnik Evripid. 

Narava nas sprošča in obnavlja, to že vemo, vendar pa ima morje še posebno blagodejen vpliv na naše telo. Šum valov in sprehod po plaži imata številne pozitivne učinke, ki nas pomirjajo. Morje nas napoji z vitalno življenjsko energijo, slana voda pa ima še številne druge pozitivne učinke na naše zdravje.

Z morsko vodo na naraven način očistimo svoje telo. To je zagotovo eden najbolj enostavnih načinov brezplačnega razstrupljanja. Prav tako je morje brezplačen izvor hranljivih mineralnih snovi. Morska voda povzroči izmenjavo mineralov in toksinov med našim telesom in vodo.

Mediteranska klima, veter, sonce, aromatično rastlinje in prisotnost eteričnih olj, natrija, klorida, florida in joda … Vse to polni naše “baterije” in nas osvobaja vsakodnevnega stresa. Majhni delci soli v zraku lahko potujejo v najgloblja področja pljučnih alveolov, elementi in minerali v sledeh (magnezij, mangan, kobalt itd.) pa krepijo naš imunski sistem.

Morska voda omogoča razstrupljanje in obnavljanje kože. Zrak je poln negativnih ionov, kar pomaga raztrupiti kri in tkiva. Poleg tega morska voda pomaga pri zdravljenju bolečin v hrbtenici, pri išiasu, športnih poškodbah, pri težavah s krvnim obtokom, luskavici, nečistočah na koži, vzpostavlja vlažnost suhe kože in seveda pomaga pri živčnih napetostih, depresijah in stresu.

Valovi in energija morja pazljivo masirajo celotno telo in delujejo proti celulitu. Vonja soli in borovcev ter zvok valov pa še dodatno nežno pomirjajo našo dušo …

Če nimamo možnosti kopanja v morju, si privoščimo slano kopel doma

Ko smo napeti, in če nismo ob morju, si lahko privoščimo slano kopel kar v domači kadi.

Raztopino z nerafinirano morsko soljo si lahko pripravimo v vedru s toplo vodo (ne prevročo) ali v kadi. Udobno se usedemo, z vzravnanim hrbtom. Noge namočimo v vodo, zapremo oči in začnemo globoko dihati. Opazujemo, kako se počasi sproščamo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.