Zakaj je treba belo perilo prati v vroči vodi, pisanega pa v hladni?

Magazin 29. Avg 202110:00
Perilni stroj
PROFIMEDIA

Zakaj je pri pranju belega in pisanega perila pomembna temperatura vode? Preberite tudi, kako preprečiti poškodbe oblačil med pranjem.

Ustrezna temperatura vode je ključna za učinkovito pranje perila. “Temperatura vode določa moč in učinkovitost postopka pranja, izbira prave temperature vode za določeno tkanino pa je pomembna, da se zmanjšajo poškodbe tkanine,” pojasnjuje Gwen Whiting, svetovalka za organizacijo in soustanoviteljica podjetja za pranje perila The Laundress, in dodaja, “primerna temperatura vode zagotavlja učinkovitejše pranje in lahko zmanjša možnost puščanja barve, krčenja ali poškodb tkanine”.

Medtem ko se večina oblačil iz gosto tkanih vlaken (na primer iz bombaža in lana) običajno lahko opere v topli vodi brez nevarnosti krčenja ali bledenja, svetovalka ugotavlja, da je v primeru dvomov najbolje uporabiti hladno vodo. “Ne le da hladna voda močno zmanjša možnost škode, ampak zahteva manj energije, zato je odlična za okolje in prihrani denar,” pojasnjuje.

Toplejša voda ohranja perilo belo, vendar bodite previdni

Čeprav po navadi peremo vsa bela oblačila v vroči vodi, to ni vedno najboljši način. Nekatera vlakna se namreč lahko skrčijo in poškodujejo pri pranju v vroči vodi (nad 40 stopinj). Zato je bela oblačila, kot so majice in srajce, priporočljivo prati v mlačni vodi, ki ima temperaturo med 30 in 40 stopinj. Gwen Whiting dodaja, da se običajno priporoča topla voda, ker učinkoviteje odstrani nabrano umazanijo, znoj in madeže, hkrati pa zmanjša tveganje za krčenje. Vendar je treba upoštevati, da lahko povzroči bledenje barv ali krčenje določenih tkanin. Vroča voda namreč skrči oblačila v enem pranju, medtem ko se v topli vodi oblačila postopoma krčijo v več pranjih.

Da bi vaša bela oblačila ostala globoko in temeljito očiščena v topli vodi, Cheryl Nelson, ustanoviteljica programa “Naredite s Cher”, priporoča pranje s programom za občutljivo perilo z oblačili podobnih odtenkov. “Ne perite belih in svetlih oblačil z barvitimi oblačili, saj lahko zlahka puščajo barvo, prav tako pa ne dajte preveč perila v pralni stroj, saj to lahko poškoduje in raztegne tkanino,” dodaja Nelson.

Svetla oblačila je najbolje prati v hladni vodi

Pisane tkanine vsebujejo barve, ki lahko zbledijo, se razmažejo ali pustijo barvo na drugem perilu, če jih operete v topli ali vroči vodi. Po mnenju strokovnjakov je treba oblačila temnih in svetlih odtenkov ter oblačila iz občutljivih tkanin, kot so kašmir, svila ali volna, vedno prati v hladni vodi. Če imate madeže na pisanih oblačilih, lahko z njimi ravnate enako kot z belim perilom. Za temeljito čiščenje teh oblačil Nelson priporoča, da jih operete s programom za občutljivo perilo s čim več hladne vode, da se lahko prosto gibljejo po bobnu pralnega stroja. Če želite, da barve na vaših oblačilih ostanejo čim dlje, jih pred pranjem obvezno obrnite navznoter.

Če niste prepričani, uporabite hladno vodo

Da bi se izognili napakam, Whiting priporoča, da pralni stroj nastavite tako, da za vsa pranja uporabite cikel hladne vode. “To bo zmanjšalo možnost poškodb tkanin,” dodaja. Če se vam med pisano perilo ujame belo oblačilo ali obratno, se ne razburjajte. Pobarvana oblačila preprosto položite v posodo z vročo vodo in malo sredstva za beljenje perila, nato pa operite kot običajno, piše tportal.