Zakaj je za astmatike in alergike džin boljša izbira kot vino ali pivo

Magazin 02. Jul 202216:00 0 komentarjev
alergija
Profimedia

Morda ni tako znan kot nekateri drugi sprožilci, vendar lahko tudi alkohol sproži širok spekter alergijskih in alergijam podobnih odzivov, vključno z rinitisom, otekanjem obraza, kašljem in astmo.

Vendar pa, kot pišejo na strani Asthma UK, se alergiki na alkohol, kot je džin – in tudi vodka – odzivajo drugače kot na pitje piva ali vina. Strokovnjaki razlagajo, da so razlog za takšne reakcije histamin in sulfiti, ki jih vsebujejo številne alkoholne pijače.

Histamin je naravno prisoten v različnih količinah v skoraj vseh živilih in pijači, največ pa ga je v staranih in fermentiranih živilih. Prav ta snov je odgovorna za simptome alergijskih reakcij: nabrekanje sluznice, bronhokonstrikcija …

Tudi sulfiti, ki ga v številnih živilih in pijačah uporabljajo kot konzervans ali pa so stranski produkt fermentacije vina oziroma varjenja piva, lahko negativno vplivajo na telo, ki trpi zaradi astme ali alergij.

Na kratko: pri tistih, ki trpijo za astmo ali senenim nahodom, lahko alkohol simptome močno poslabša.

Omejeni epidemiološki podatki kažejo, da je prizadetih veliko posameznikov. V raziskavi med astmatiki je več kot 40 % posameznikov poročalo o sprožitvi alergijskih ali alergiji podobnih simptomov po uživanju alkoholnih pijač, 30 do 35 % pa jih je poročalo o poslabšanju astme.

Kako hitro pride do reakcije, je seveda odvisno od posameznika do posameznika. Nekateri lahko simptome, kot je stiskanje v prsih in pomanjkanje sape, opazijo po le nekaj požirkih. Drugi si lahko brez problema privoščijo pijačo ali dve. Pri nekaterih pa se lahko znaki pojavijo tudi naslednji dan. Alkohol lahko okrepi tudi občutljivost na druge sprožilce.

Katere alkoholne pijače pogosteje sprožijo simptome astme ali alergijsko reakcijo?

Pri nekaterih ljudeh pride do reakcije po pitju katerekoli alkoholne pijače, vključno z vinom, pivom in žganimi pijačami. Pri drugih težave povzročajo le določene.

Vino je očitno najpogostejši sprožilec za neželene odzive. Histamin v vinu je bil povezan s simptomi, kot je kihanje, rinitis, srbenje, rdečica, glavobol in astma. Sulfitni dodatki v vinu pa so bili povezani s sprožitvijo astmatičnih odzivov. Med pijačami, ki najverjetneje sprožijo simptome, sta po navedbah Asthma UK tudi pivo in mošt.

Alkoholne pijače, kot sta džin in vodka, vsebujejo manj alergenov.

Džin in vodka seveda nista zdravilo! A morda je dobro vedeti, da če si tu in tam privoščite kozarček, naslednji dan pa se zbudite z glavobolom ter zamašenim nosom, je morda razlog prav to – alkohol. Tisti, ki jemljejo pripravke proti alergijam oz. zdravila, pa naj se alkoholu v celoti izogibajo, še svetujejo strokovnjaki.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Viri: www.asthma.org.uk, Allergic and asthmatic reactions to alcoholic drinks

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.