Zakaj ptice ustvarjajo nenavadne oblike jat? Vsi nad njimi niso navdušeni

Magazin 23. Jan 202420:19 0 komentarjev
jate ptic
Foto: PROFIMEDIA

Zagotovo ste kdaj opazili, da ptice letijo v zanimivih in usklajenih oblikah. Med poplesavanjem po nebu ustvarjajo čudovite prizore, a te ne razveselijo čisto vsakega. V večjih mestih imajo zaradi jat precej težav. 

Ste se med ogledom nebesnega plesa ptic kdaj vprašali, kako jim uspe, da tako usklajeno prhutajo po zraku in brez kakršnekoli napake ustvarjajo nenavadne oblike?

Če so nekateri raziskovalci sprva ugibali, da gre za neke vrste telepatijo, so podrobnejše raziskave pokazale, da gibanje temelji na povsem ‘navadnih’ zakonih fizike. Hitrost letenja ene ptice vpliva na hitrost premika njenih sosed, posledično pa nastane usklajena jata. Znanstveniki pojav razlagajo s pomočjo magnetov – ko se premakne eden, se premakne tudi tisti ob njem. Poleg smeri ptice usklajeno spreminjajo tudi hitrost letenja. Nebesne akrobacije jim obenem pomagajo tudi pri zaščiti pred plenilci, saj je velika jata ptic zanje veliko manj privlačna za napad, piše hrvaški portal Punkufer.

jate ptic jate ptic
Foto: PROFIMEDIA
jate ptic jate ptic
Foto: PROFIMEDIA
jate ptic jate ptic
Foto: PROFIMEDIA
jate ptic jate ptic
Foto: PROFIMEDIA

Vsakoletne selitve ptic so v mnogih državah pravi spektakel, ki privablja turiste. Na jugozahodu Danske se vsak začetek pomladi in konec jeseni zberejo skupine ljubiteljev ptic, ki združeno občudujejo prizore na nebu. Domačini imajo celo svoje ime za pojav – črno sonce. Čudovito selitev ptic so opazovala tudi starodavna ljudstva, ki so si premike razlagala po svoje, največkrat pa prizore povezovala z božanskim.

A strnjene jate s sinhronimi premiki ne navdušujejo vseh. V večjih mestih namreč ob selitvah povzročajo pravi kaos. V Rimu so na primer že večkrat dejali, da škorci vsak začetek zime ob letu proti Afriki mesto popolnoma prekrijejo z iztrebki, ko na kratko postanejo v varnem soju mestnih luči. Domačini jih poskušajo odganjati s hrupom in uporabo laserskih svetilk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!