Zakaj tigri tako radi plavajo, mačke pa se vode na smrt bojijo?

Magazin 24. Feb 202212:30 0 komentarjev
mačka
Profimedia

Tigri obožujejo vodo. Pravzaprav večina divjih mačk plava. Po drugi strani pa je averzija do vode ena najbolj znanih značilnosti domačih mačk.

Domače mačke se bodo močno potrudile, da se ne bi zmočile, in obstajajo številne teorije, ki pojasnjujejo, zakaj:

Ena od teh pravi, da je voda – razen za pitje – element, ki ga mačke ne poznajo, in se je zato izogibajo. Gre torej za povsem biološke razloge. Domača mačka se je razvila v suhem podnebju in je bila redko izpostavljena rekam ali jezerom, navajajo na strani britannica.com.

Verjetneje pa je, da mačke preprosto ne marajo vode zaradi tega, kar voda naredi njihovemu kožuhu. Mačke so namreč zelo pedantne živali in velik del dneva porabijo za nego svojega kožuha. Mokra dlaka je za mačko izjemno neprijetna. Tudi težja je, še zlasti če je dolgodlaka, zato je mačka manj okretna in zunaj bolj ranljiva.

Seveda to ne velja za vse mačke – nekatere domače mačke se prav tako rade zmočijo:

Maine Coon, bengalka (ki ji nekateri celo pravijo hišni tiger), abesinka, kratkorepe mačke in turška van mačka so pasme, ki so znane po tem, da imajo rade vodo. Od drugih mačk se razlikujejo po krznu, ki je vodoodporen.

Veliko lastnikov pa bo verjetno lahko potrdilo, kako njihova mačka tapka po vodi, če je slučajno v bližini kakšen kozarec z vodo ali če je odprta pipa. To ima verjetno več opraviti z igro kot karkoli drugega – mačko pritegneta svetloba in sijaj vode.

Tigri po drugi strani vodo preprosto obožujejo

Kar pravzaprav ni nenavadno, če pomislimo na okolje, v katerem živijo. Večina vrst živi na vzhodni polobli, največ v jugovzhodni Aziji v tropskih gozdovih, po podatkih worldwildlife.org. To so območja, kjer temperature redno presegajo 38 stopinj Celzija.

In tako kot ljudje se tudi tigri v tem soparnem podnebju radi ohladijo v vodi. Glavni razlog, zakaj toliko časa preživijo v vodi, je torej hlajenje. Ponoči lovijo, podnevi pa se namakajo v vodi tudi več ur.

Tigri so pravzaprav zelo dobri plavalci, kar jim omogočajo njihovo močno telo in šape. Nekateri viri poročajo, da prečkajo reke, široke tudi do 29 kilometrov, in na odprtem plavajo tudi po 15 kilometrov.

Poleg hlajenja in selitev tiger vodo uporablja tudi za lov – svoj plen pogosto prežene v vodo, da bi ga lažje ujel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!