Zakaj za nekatere Grenlandce uživanje sladkorja ni škodljivo?

Magazin 31. Dec 202109:00 0 komentarjev
Grenlandija
Profimedia

Predstavljajte si, da bi lahko namesto brokolija jedli čokolado in bi bilo to enako dobro za vaše zdravje. Za približno dva do tri odstotke odraslih prebivalcev Grenlandije je to dejstvo.

Zaradi genetske variacije se sladkor pri njih absorbira drugače kot pri drugih ljudeh.

Odrasli Grenlandci s to genetsko variacijo imajo nižji ITM, nižjo težo, nižji odstotek maščobe in holesterola ter so na splošno bistveno bolj zdravi. Imajo manj trebušne maščobe in verjetno tudi lažje oblikujejo trebušne mišice.

Prof. Anders Albrechtsen je skupaj s kolegi z univerze v Kopenhagnu, z univerze južne Danske ter številnih raziskovalnih institucij in javnih agencij na Grenladiji analiziral podatke 6.551 odraslih Grenlandcev in izvedel poskuse na miših.

Rezultati kažejo, da imajo nosilci genetske variacije primanjkljaj saharaze-izomaltaze (kompleks dveh encimov), zaradi česar se sladkor v črevesju presnavlja drugače. Preprosto povedano: navadnega sladkorja ne absorbirajo v obtok tako, kot se to zgodi pri posameznikih, ki nimajo te genetske variacije.

Zakaj so genetske variacije razširjenje med Grenlandci

Razlog za to razširjeno genetsko variacijo med Grenlandci je prehrana, ki že tisočletja odstopa od prehrane preostalega sveta.

“Grenlandci v svoji prehrani nimajo veliko sladkorja. Večinoma jedo meso, ribe in maščobo: ribe, kite, tjulnje in jelene. Morda si tu in tam privoščijo sibirsko črno mahunico, toda njihova prehrana na splošno vsebuje minimalne količine sladkorja,” je pojasnil prof. Anders Albrechtsen.

Dodal je, da je to povzročilo pogoste genetske variacije, saj nikoli ni bilo potrebe po hitri absorpciji sladkorja v krvni obtok.

Vendar genetske variacije niso enako pozitivne za vse

Čeprav ima variacija jasne zdravstvene koristi za odrasle Grenlandce, pa je precej problematična za njihove otroke.

Pri mlajših imajo variacije negativne posledice. Pri njih uživanje sladkorja povzroča drisko, bolečine v trebuhu in napihnjenost. Avtorji raziskave domnevajo, da se črevesne bakterije postopoma navajajo na sladkor in kako ga pretvoriti v energijo.

Raziskovalna skupina upa, da bodo rezultate te študije lahko uporabili za razvoj novih zdravil, ki bi jih nekoč lahko uporabili za zdravljenje srčno-žilnih bolezni in debelosti.

Vir: science.ku.dk

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!