Zakaj zamrznjene hrane ni dobro odtajati na sobni temperaturi

Magazin 22. Apr 202310:32 3 komentarji
zamrznjena hrana
PROFIMEDIA

Pogrevanje in odtajanje sta v vseh kuhinjah nekaj povsem običajnega. A strokovnjakinja opozarja na nekaj ključnih korakov, na katere je treba paziti, še zlasti, če zamrznjeno hrano odtajate.

Tako kot je kuhanje pomemben del življenja, je pogrevanje in odtajanje hrane pomemben del kuhanja. Hrvaška nutricionistka Anja Rimac opozarja na nekatere ključne korake pri odtajanju in segrevanju, ki jih velikokrat spregledamo, piše hrvaški N1.

“Po kuhanju je pomembno, da hrano pravilno shranimo, v hladilnik jo je treba dati najkasneje v dveh urah. Nato jo še isti ali naslednji dan lahko pogrejemo še vsaj enkrat,” svetuje nutricionistka in dodaja, da moramo obrok pred ponovnim uživanjem segreti na vsaj 75 stopinj Celzija, če imamo jed na žlico, pa je segrevanje potrebno do 100 stopinj Celzija.

Dodala je, da je treba večino živil pogrevati dve do štiri minute v mikrovalovni pečici oziroma na štedilniku ali v pečici. Rimac ob tem svetuje, da se pri tem izogibate počasnega pogrevanja obrokov na pari ali v počasnih kuhalnikih, “saj se s tem razmnožijo bakterije”.

Pomembno je tudi pravilno zamrzovanje in odtajanju hrane. “Če želite hrano zamrzniti, to storite čim prej. Hrana se v zamrzovalniku ne pokvari do enega leta, a je to seveda odvisno od hrane in načina priprave. Na primer: zelenjavo pred zamrzovanjem najprej na kratko pokuhamo v vroči vodi ali na pari, jo nato osušimo in zapakiramo v plastično vrečko za zamrzovanje ali shranimo v zaprti posodi.”

Kot svetuje nutricionistka, je pomembno, da pripravljenih obrokov ne odmrzujemo na sobni temperaturi, torej jih ne puščamo na pultu čez noč, ampak jih odtalimo v hladilniku, v hladni vodi ali pa na hitro v mikrovalovni pečici. “Nikakor pa ne na sobni temperaturi. Če odmrzujete v hladni vodi, dajte hrano v plastično vrečko, nato pa v napolnjeno skledo. Vodo je treba menjati vsakih 30 minut, da se hrana enakomerno odmrzne,” je strnila nutricionistka in dodala, da torej pripravljenih obrokov, sploh v poletnih mesecih, čez noč ne puščamo na sobni temperaturi, saj se lahko razvijejo bakterije, te se namreč začnejo razvijati na temperaturi nad 5 stopinj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.