Zakonska terapevtka svetuje: Kako se pravilno prepirati s partnerjem

Magazin 18. Okt 202217:30
par
Profimedia

S partnerjem sta na sprehodu ali imata lepo večerjo. Vse je mirno. Nato pa nekdo reče nekaj, kar v drugem sproži naval jeze, in borba se začne. Ne stojita več drug ob drugem, temveč drug nasproti drugega. 

Linda Carroll je ameriška pisateljica, zakonska svetovalka in družinska terapevtka, ki že 35 let opazuje vse mogoče tipe parov in konfliktov. Skozi svoje delo se je naučila naslednje stvari o prepirih.

1. Opomnite se, da vaš partner NI vaš sovražnik

Namesto da se postavite nasproti njega in ga krivite za problem, se postavite ob njega in recite: “Imava težavo, poskusiva jo rešiti”, in ne: “Imam težavo, in to si samo ti!”

2. Prakticiratje čustveno regulacijo

Ko imamo konflikt, običajno občutimo zelo intenzivna čustva. Čustvena regulacija pomeni, da nadziramo svoja čustva in ne dovolimo, da nas ta povsem preplavijo in prevzamejo vajeti naših dejanj. To pomeni, da čustva (jeze, žalosti, ljubosumnja ipd.) prepoznamo in se z njimi zavestno spopademo ter se malce umirimo, preden popolnoma izbruhnemo. Včasih je dobro nekajkrat globoko vdihniti. Lahko globoko vdihnete in štejete skozi vdih. Šele potem spregovorite.

3. Rešujte eno težavo

En argument zlahka privleče na dan še vse druge težave. Niste na sodišču in ne potrebujete sto dokazov, s katerimi želite dokazati, da je vaš partner neodgovoren in nezanesljiv. Ostanite pri temi, ki ju rešujeta, in ne napadajte vseh mogočih partnerjevih lastnosti.

4. Upočasnite in umirite se

Ko se želite pogovoriti o nečem, kar vas teži, povejte to mirno in ne z jezo in napadom. Poskušajte biti čim bolj nežni in čim manj dramatični. Ne uporabljajte grozilnih besed ali kretenj.

5. Opazujte svoje telo

Opazujte, kdaj se zaprete vase in kdaj prekrižate roke in s tem tudi zaprete svoje srce. Imejte odprte roke ob sebi, da bo srce ostalo odprto. Opomnite se znova in znova, da to ni vojna, ampak pogovor. Nihče od vaju ni slab ali ima povsem napačno mnenje.

6. Zamislite si most med seboj in partnerjem

Čeprav je težko, si predstavljajte most med vami. Pojdite čez ta most in opazujte svet iz njegove perspektive. Ne le zato, da bi slišali drugo plat zgodbe, temveč da bi partnerja zares začutili, četudi se morda ne strinjate z njim.

Vsi se prepirajo, razlika je le v tem, kako se je kdo sposoben spopasti s konflikti.

Vir: Linda Carroll, themindsjournal.com 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.