Zanimivosti o Nikoli Tesli, za katere morda niste vedeli

Magazin 13. Okt 202106:21 6 komentarjev
Nikola Tesla
PROFIMEDIA

Nikola Tesla je znan kot eden najbolj briljantnih umov in eden največjih izumiteljev v Srbiji in po svetu. Njegovi izumi Teslov transformator, vrteče se magnetno polje, njegov prispevek k modulaciji radijskih signalov in njegovo delo na področju rentgenskih žarkov sestavljajo jedro današnjih znanosti in raziskav.

Vendar svetovno prebivalstvo še vedno zanima zasebno življenje Nikole Tesle, ki je bilo, milo rečeno, mistično in polno polemik. Bil je samotar, kar je razburkalo človeško domišljijo in ljudem dalo povod, da so mu pripisali različne zgodbice. Vsi so želeli objaviti nekaj povsem novega o mladem geniju.

Vse zgodbe niso bile resnične, v njih se je vedno pretiravalo. A dejstvo je, da je imel slavni znanstvenik tudi čudne navade in fobije.

Obsedenost s številko tri

Tesla je bil obseden s številko tri, prav tako s številkami, ki so deljive s tri. Trikrat zapored si je moral umiti roke ali tolikokrat iti okoli stavbe, preden je vstopil vanjo. Številni so njegove “rituale” povezovali z obsesivno-kompulzivnimi motnjami.

Volumen obroka

Po pripovedovanju njegovih prijateljev in tistih, ki so imeli priložnost obedovati v restavracijah, ki jih je obiskal, je moral, preden je grižljaj ponesel v usta, izračunati tudi njegov volumen, sicer ne bi občutil užitka pri jedi. Računal je celo volumen skodelice kave ali krožnika juhe. Pravijo, da je zaradi vsega tega večinoma raje jedel sam.

Svetloba

V njegovi rani mladosti so se mu začeli pojavljati podobe in prizori, ki jih je spremljala močna svetloba, ki mu je zameglila pogled na resnične prizore in predmete. Pojasnil je, da to niso bile halucinacije, ampak da je v tistem trenutku res videl podobe, tako jasne in žive, da včasih ni mogel ugotoviti, kaj je resnično in kaj ne. Kasneje je to “moč” poskušal uporabiti pri svojem delu in ustvarjanju.

Nakit

Čutil je velik odpor do ženskih uhanov, zlasti bisernih, in se je celo izogibal vsakršnemu pogovoru z ženskami, ki so jih nosile. Na neki večerji so mu prijatelji predstavili zelo zanimivo in lepo mladenko, članico visoke družbe, a mu je komaj uspelo vzpostaviti stik z njo. Vztrajno se je izogibal pogledom ravno zaradi biserov, ki jih je nosila.

Ženske

Svetovno javnost je najbolj zanimalo ljubezensko življenje mladega genija. Novinarji so kar tekmovali, da bi ugotovili, ali obstaja ženska, ki bi se mu prikradla v misli, in ali bi ga kateri uspelo “pomiriti”.

Toda kljub ugibanjem je Tesla ostal sam in ni pokazal velikega zanimanja za iskanje življenjske partnerice in poroko. Nekateri celo napeljujejo, da je Tesla verjel, da je celibat bolje vplival na njegovo delo.

Izostrena čutila in živčni zlom

Tesla je imel vedno izostrena čutila, zato je trdil, da lahko sliši grmenje tudi 880 kilometrov stran. Vendar se mu je med delom v Budimpešti pripetilo nekaj, česar do takrat ni poznal, zdravniki pa so stanje opredelili kot živčni zlom.

Slišal je tiktakanje ročne ure, ki je bila tri sobe stran od njegove, medtem ko je rahlo pristajanje muhe na mizo povzročilo pravo ropotanje v njegovi glavi. Zvok lokomotive, kakšnih trideset kilometrov od njega, je pretreslo celo njegovo mizo in tla pod nogami, kar mu je povzročilo veliko bolečino. Sam je to opisal kot “oglušujoč hrup od blizu in daleč”, zdravniki pa kot neozdravljivo bolezen.

Golobi

Golobe je imel neizmerno rad in nad njimi je bil navdušen. Vsak dan je hodil v park, da bi jih nahranil, poškodovane in bolne pa je vzel v svojo sobo, zato so se številni gostje hotela pritoževali nad hrupom in smradom. Ena golobica pa je zavzela prav posebno mesto v njegovem srcu, rad jo je imel kot nobeno drugo bitje, skrbel je zanjo in poudarjal, da ima njegovo življenje pomen, dokler obstaja. Zanjo je skrbel tudi, ko je zbolela, njen pogin pa ga je močno prizadel.

Ob branju teh dejstev o Teslovem življenju se verjetno moramo vprašati, kako tanka je meja med genialnostjo in norostjo. Ali sploh lahko govorimo o norosti? Kaj pa če naši možgani preprosto ne morejo dojeti širšega pomena vseh teh stvari, ki so bile sestavni del Teslove genialne osebnosti?

Avtorica: Selena Ribić/Nova.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje