Zdaj vemo, kako so bile najverjetneje videti prve živali

kalifornijska morska kosmulja, rebrača,
PROFIMEDIA

Naš prvi skupni prednik z vsemi živalmi, ki danes živijo na Zemlji, je živel pred 600 do 700 milijoni let.

Vse živalske vrste, ki obstajajo na našem planetu – vključno s komarji, močeradi, sardelami, noji, sloni in nami, ljudmi – so se razvile iz enega samega skupnega prednika, ki je najverjetneje živel pred 600 do 700 milijoni let, veliko prej kot recimo dinozavri.

To so ugotovili raziskovalci iz kalifornijske univerze Berkeley, poroča BBC.

Leta so namreč biologi skušali ugotoviti, katere so bile prve živali, ki so se pojavile na Zemlji. Sčasoma so svoj izbor zožili na spužve in rebrače (meduzam podobna bitja). Spužve so morske živali, ki vse svoje odraslo življenje prebijejo na morskem dnu in filtrirajo hrano iz vode, medtem ko rebrače plavajo v globinah oceanov in hrano lovijo. Študija je pokazala, da rebrače (lat. Ctenofora) obstajajo na Zemlji dlje kot spužve in da so danes živeče rebrače najbližji še živeči sorodniki prvih živali. Danes jih je mogoče opazovati v oceanih in akvarijih.

Kako so bili naši prvi živalski predniki videti, ne vemo, ker niso imeli kosti ali trdnih delov telesa, ki bi se lahko ohranili kot fosili. O njihovi podobi pa si lahko znanstveniki ustvarijo precej dobro sliko s pomočjo primerjav med še danes živečimi rebračami. Ko boste torej naslednjič katero od teh bitij opazovali v akvariju, pomislite, da je bil približno tako videti vaš prvi sorodnik daleč nazaj v času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.