Zdravko Čolić je v tujini skušal uspeti kot Dravco

Magazin 07. Maj 202212:36
Zdravko Čolić
Zdravko Čolić/YOUTUBE

Eden najbolj priljubljenih balkanskih glasbenikov Zdravko Čolić je na začetku kariere želel uspeti tudi na mednarodnem trgu. A tam ni mogel biti Ćola, zato je poskušal z drugim vzdevkom.

Legendarni Zdravko Čolić se lahko pohvali z zavidanja vredno kariero. Resno je začel nastopati, ko je bil star komaj 17 let, v državah nekdanje Jugoslavije pa vsa ta leta še vedno zelo priljubljen. Manj znano pa je, da je na začetku kariere skušal prodreti tudi na mednarodni trg. Prvi cilj je bil uspeh v Nemčiji.

Za ta trg  je bila nujna sprememba imena. Po poročanju srbskega Telegrafa, so mu nemški producenti dali jasno vedeti, da bo z imenom Zdravko Čolić težko uspel, saj ga nihče ne bo znal pravilno izgovoriti. Tudi vzdevek Ćola ni prišel v poštev. Zato je Zdravko v Nemčiji uspeh iskal z imenom Dravco. A kot dodaja Telegraf, je bilo na koncu vseeno, kako je glasbeniku ime – kariera v Nemčiji namreč ni dobila zadostnega zagona, ker se Čolić ni želel tja preseliti.

Vseeno pa so ostale njegove nemške pesmi Madre Mia, Rock N Roll Himmel in Alles was ich hab, ki jih je izdal leta 1974. Čeprav se ni želel preseliti, je Dravco pel tudi v angleščini – v tem jeziku je posnel pesmi Light me in I’m Robot Man.