Želvak Jonathan praznuje svoj 191. rojstni dan

Magazin 07. Dec 202313:44 0 komentarjev
Želva Jonathan
Foto: PROFIMEDIA

V teh dneh je zavidljivi 191. rojstni dan slavil Jonathan – želvak, ki živi na otoku Sveta Helena v južnem delu Atlantskega oceana. Velja za najstarejšo kopensko žival na svetu.

Točen datum njegovega rojstva sicer ni znan, tudi leta so zgolj približek na podlagi zbranih dokazov. Leta 1882, ko je prispel na otok Sveta Helena, je bila orjaški želvak polnoleten, torej star najmanj 50 let, poroča Euronews.

Danes je Jonathan sicer slep in brez voha, še zdaleč pa to ne pomeni, da je brez življenjske energije. Njegov dolgoletni veterinar Joe Hollins zagotavlja, da je Jonathan za svoja leta zdrav, to pa jih navdaja z upanjem, da bo dočakal tudi tretje stoletje svojega življenja.

Potem ko so ga s Sejšelov pripeljali v dar takratnemu guvernerju tega otoka v južnem delu Atlantskega oceana, se je tam ustalil vse do danes. V skoraj dveh stoletjih življenja je preživel državljansko vojno v Združenih državah Amerike, večino vladavine kraljice Viktorije, vzpon in padec Sovjetske zveze ter dve svetovni vojni. Nič od tega ga ni preveč zmotilo.

Pa njegovo osebno življenje? Ko je prišel na otok, je bil sprva osamljen in razdražen, vse dokler ni spoznal prijateljice Frederice, s katero sta imela 26-letno razmerje. Nikoli pa nista imela potomcev. Strokovnjaki so kasneje ugotovili razlog. Frederica je bila namreč moškega spola. Po besedah veterinarja, ki jih navaja Euronews, se Jonathan še vedno pogosto druži z orjaškima želvama Emmo in Fredom, s katerima se včasih tudi pari.

Na Sveti Heleni je častitljivi starček sicer nacionalni zaklad, ki je upodobljen na hrbtni strani lokalnega kovanca za pet penijev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!