Zgodba svetovno znane manekenke: starša sta se ji odrekla zaradi videza

Magazin 16. Feb 202317:00
Xueli Abbing
Profimedia

Zgodba Kitajke Xueli Abbing je pretresljiva. Starši so jo zapustili, ker se je rodila kot albino. Danes je svetovno znana manekenka.

Starši so jo zapustili, ker se je rodila kot albino. A sreča se ji je pozneje nasmehnila prav zaradi videza in Kitajka Xueli Abbing (16) je danes svetovno znana manekenka.

Mama in oče sta jo pustila pred porodnišnico, verjetno zaradi prepričanja številnih na Kitajskem, da je albinizem prekletstvo. “Osebje v sirotišnici me je klicalo Xue Li. Xue pomeni sneg in Li pomeni lepa. Posvojili so me, ko sem bila stara 3 leta, in s svojo novo mamo in sestro smo odšle na Nizozemsko. Mama je rekla, da si ne more zamisliti bolj popolnega imena zame. Jaz pa sem mnenja, da je pomembno ohraniti spomin na moje kitajske korenine,” je povedala za BBC.

Xueli Abbing
Vir Instagram

Xueli Abbing je povedala tudi, da nekatere otroke, kot je ona, starši bodisi zapustijo, zaprejo ali jim pobarvajo lase na črno, ko gredo v šolo. “Imela sem srečo, da sem bila “le” zapuščen otrok,” razmišlja. Starši so jo zapustili, ne da bi sirotišnici dali kakršnekoli podatke o njej. Koliko je stara, je izvedela na zdravniškem pregledu, ko so zdravniki ob rentgenskem posnetku njene roke ugotovili njeno starost.

“Z manekenstvom sem se začela ukvarjati po naključju, ko sem bila stara 11 let. Moja mama je bila v stiku z oblikovalko, ki je po rodu iz Hongkonga. Njen sin je imel zajčjo ustnico, zato se je odločila, da mu bo oblikovala zelo elegantna oblačila, da ljudje ne bi vedno strmeli samo v njegova usta. Kampanjo je poimenovala Popolna nepopolnost in me vprašala, ali želim sodelovati na njeni modni reviji v Hongkongu. Bila je neverjetna izkušnja.”

Xueli Abbing
Profimedia – Xueli Abbing in Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca,

Z Xueli Abbing je nato vzpostavil stik Brock Elbank, ki je njen portret objavil na Instagramu, nato pa še agencija Zebedee Talent. Tako je postala del njihovega poslanstva predstavljanja drugačnih v modni industriji. Pozirala je tudi za revijo Vogue.

Albinizem zanjo pomeni izjemno visoko občutljivost za sonce, a tudi izjemno slab vid. “Mogoče zato, ker ne vidim vsega prav, se osredotočam na glas in to, kar imajo ljudje povedati. Zato mi je pomembnejša njihova notranja lepota,” je povedala Xueli Abbing, ki so jo lani imenovali za Unescovo ambasadorko dobre volje za boj proti rasizmu in diskriminaciji.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.