Živila, ki mašijo arterije: eno je skoraj vsak dan na vašem jedilniku

Magazin 07. Sep 202319:11 8 komentarjev
PROFIMEDIA

Eno najpogostejših težav današnjega časa predstavljajo bolezni srca in ožilja. V razvitem delu sveta so že desetletja tudi eden najpogostejših vzrokov obolevnosti in umrljivosti odraslih. Kopičenje maščobnih oblog v krvnih žilah namreč povzroči zoženje sten arterij, kar posledično omeji pretok krvi v tkiva.

Dejavniki tveganja, ki vplivajo na mašenje žil, so kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, staranje, pa tudi nezdrav življenjski slog in prehrana, ki je bogata z nasičenimi maščobami.

Omejevanje in izogibanje nekaterim živilom lahko pomaga zmanjšati tveganje za aterosklerozo, tj. napredujočo vnetno bolezen arterijske stene. Na portalu Danas so tako predstavili štiri živila, katerih vnos bi morali omejiti, če želite preprečiti mašenje žil.

Slanina

Od koščkov slanine, ki se uporabljajo kot dodatek k solatam, do sendvičev s slanino in sirom; ta vrsta mesa je prisotna v široki paleti jedi. Po mnenju nutricionistov slanina predstavlja večje tveganje tudi zato, ker to živilo lahko vsebuje veliko natrija. Večina ljudi se ne zaveda visoke vsebnosti soli in drugih konzervansov v slanini, zato je uživajo preveč. To lahko privede do številnih težav, kot sta zastajanje vode in visok krvni tlak.

Slanina
PROFIMEDIA

Maslo

Maslo je ena najpogostejših sestavin, ko govorimo o pripravi tort, pa tudi slanih jedi. Vendar pa je slaba stran uporabe masla ta, da lahko njegova visoka vsebnost nasičenih maščob povzroči zamašitev arterij in povišano raven holesterola, če se ga uživa prekomerno, seveda.

Če želite zmanjšati količino masla, obstaja več možnosti, ki vam bodo služile kot zdravi nadomestki. Ena od možnosti je prehod na manj masten mlečni namaz z zmanjšano vsebnostjo nasičenih maščob. Obstajajo tudi veganski namazi, ki so posebej zasnovani za uporabo v receptih, kot je margarina iz oreščkov, semen in celo rastlin. Če recept zahteva stopljeno maslo, pa lahko uporabite jabolčno omako ali bananin pire.

PROFIMEDIA

Polnomastno mleko in sir

Polnomastno mleko in sir predstavljata pravi zdravstveni izziv za posameznike, saj se mlečni izdelki pogosto uporabljajo v številnih živilih, ki jih uživamo. Možganska kap in srčni infarkt, do katerih lahko pride ob prekomernem uživanju živil, ki mašijo žile, sta dva vodilna vzroka smrti v razvitih državah in državah v razvoju. Zato je pomembno razumeti, kolikšen mora biti vaš dnevni vnos mleka in sira.

Zdravstveni strokovnjaki predlagajo bolj zdrave alternative, kot sta sojino in mandljevo mleko, pa tudi omejitev vnosa mleka na dva kozarca na dan. Lahko se odločite tudi za različice priljubljenih mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, kot je grški jogurt z visoko vsebnostjo beljakovin. Poleg tega so nemlečne alternative, kot so sojino, kokosovo, ovseno ali mandljevo mleko, enako okusen nadomestek brez dodanih nasičenih maščob in holesterola, ki jih najdemo v tradicionalnih mlečnih izdelkih. Z zamenjavo polnomastnega sira s kozjim sirom pa lahko zmanjšamo vnos maščob ter hkrati jedem damo odličen okus.

mleko in sir
PROFIMEDIA

Ocvrta hrana

Cvrtje hrane je običajen način hitre priprave obroka, vendar lahko predstavlja veliko tveganje za vaše zdravje. Globoko ocvrta hrana prekrije hrano z nezdravo maščobo, ki spodbuja zamašitev arterij. Količina maščobe v ocvrti hrani se dramatično poveča, kar lahko privede do povišanega krvnega tlaka in povečanega tveganja za srčne bolezni in možgansko kap.

Še več, ocvrta hrana običajno zahteva dvakrat ali celo trikrat več olja kot druge metode kuhanja, kar lahko pomeni kalorično prepoln obrok. Pomembno si je zapomniti, da je pri uživanju ocvrte hrane ključna zmernost. Omogoča nam, da uživamo v določenih okusih brez žrtvovanja zdravja. Odličen način je uvedba pečenja kot alternative, poroča hrvaški portal Centar zdravja.

ocvrta hrana
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje