Zmogljivejši ameriški model je klon italijanske lepotice

Magazin 24. Avg 202216:15 0 komentarjev
Dodge Hornet
Dodge

Dodge Hornet je tehnično gledano ameriška verzija modela Alfa Romeo Tonale. Bolj robata, a tudi zmogljivejša.

Znamka Dodge je v Evropi še vedno razumljena kot del ameriške eksotične avtomobilske filozofije, čeravno zdaj spada v evropsko-ameriški koncern Stellantis. Z jasnim poudarkom na ”evropski”, saj je Dodge spadal v Fiatovo zapuščino, ki jo je kupil PSA (in nastal je Stellantis). Da sta zdaj tako Alfa Romeo kot Dodge bližnja sorodnika, je postalo jasno pri najnovejšem izdelku z Dodgovo značko. Komapktni SUV Hornet je namreč tehnični klon dolgo pričakovanega Alfinega modela Tonale.

Dodge Hornet
Dodge

Pod robatimi potezami znana tehnika

Oblikovno si modela seveda nista prav blizu, saj je Dodge bolj oglatih, robatih potez, in se tako vsaj po osrednjem delu jasno razlikuje od bolj elegantnega sorodnika. Položno zadnje steklo je podobno, svetlobni podpis zadnjih luči pa samosvoj. No, povsem drugače je v notranjosti, kjer je sorodne vezi mogoče takoj prepoznati, nekaj sprememb je le pri zračnikih in v obliki zgornjega dela armaturne plošče.

Dodge Hornet
Dodge

Pogonski del se seveda razlikuje, ker bo ta model seveda (sprva) na voljo le v ZDA – dvolitrski turbo štirivaljnik je tu osnovni agregat s 197 kW (268 KM), najmočnejši pa je priključni hibrid s 212 kW (289 KM). In s tem najmočnejši v široki družini – kajti poleg Alfe je na enaki mehaniki nastal še Jeep Compas. Vsi tirje sicer uporabljajo 1,3-litrski globalni turbo motor in baterijo s 15,5 kWh zmogljivosti ter e-motor (90 kW, na zadnji osi). Toda Dodge tu profitira s funkcijo nekakšnega ”overboosta”, ki mu na krajših razdaljah dovoljuje aktivacijo dodatnih 25 konjev (v paketu R/T). Doseg v e-načinu pa je pri Dodgu ravno tako 50 km.

Sicer je zaenkrat govora le o trgu v ZDA, toda ker ta model nastaja na istem traku tovarne v Italiji (Pomigliano d’Arco), bi bilo logistično povsem enostavno ponuditi vsaj ta Dodgov model na stari celini. V ZDA se hvalijo s tem, da bi naj bil to najboljši športni kompaktni SUV s ceno pod 30 tisočaki. Ameriškimi, jasno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!