Znaki, da vam (kronično) primanjkuje spanca, ki jih morda še ne poznate

Magazin 09. Dec 202114:45 0 komentarjev
spanje
Profimedia

Pri resnejšem pomanjkanju spanca morda ne boste le utrujeni, ampak boste opazili kar nekaj znakov, s katerimi telo kliče po počitku. Bi jih prepoznali?

Kadar ne spite dovolj, vam telo začne to sporočati. Prisluhnite mu in uredite svoj spalni ritem, preden bo prepozno!

Prepoznajte znake pomanjkanja spanca:

Lakota

Lakota sama po sebi ni znak nenaspanosti. Kadar ne spite dovolj, pa boste verjetno lačni ves čas. In večinoma si boste zaželeli nezdrave hrane.

Spalna deprivacija poveča apetit, ker vpliva na dva hormona: leptin in grelin. Leptin je zadolžen, da vzbudi občutek sitosti in prepreči, da bi pojedli še več. Grelin pa naredi ravno obratno: pošlje signal o lakoti, zato posežete po hrani.

S kakovostnim nočnim spancem sta ta dva hormona v ravnovesju, zato nimate težav in jeste obroke ob pravih urah.

Koža je v slabem stanju

Ne le da boste imeli po neprespani noči podočnjake, lahko si nakopljete tudi dolgoročne posledice. Zaradi pomanjkanja spanca imate lahko zabuhel obraz, rdečico in temne kroge pod očmi. Vse to se zgodi, ker se koža med spanjem obnavlja, vi pa ji to možnost odvzamete.

Na dolgi rok lahko to povzroči (zgodnje) gube, otekanje, povešanje kože …

Postanete nerodni

Ste opazili, da kadar ste utrujeni, postanete bolj nerodni? Razbijete kozarec, padete, pozabite kaj kupiti v trgovini …

Ko ste zelo utrujeni, se gibljete počasneje. Vaš reakcijski čas je daljši, motorične in miselne spretnosti pa počasnejše, zato ne sprejemate najboljših odločitev in se lahko spotaknete že ob najmanjši predmet.

Ste pretirano čustveni

Ko ste zelo utrujeni in vam že dlje časa primanjkuje kakovostnega nočnega počitka, lahko postanete čustveno ranljivejši. V vas se lahko odvije vrtiljak čustev: razburite se zaradi malenkosti, ste zelo razdražljivi, lahko vas celo zajame globoka žalost ali jok.

Zaradi neprespanosti se tudi slabo soočate s stresom, ki se tako samo kopiči in lahko vodi v vsesplošno slabo počutje.

Hitro zbolite

Imunski sistem za dobro delovanje med drugim potrebuje zadostno količino spanca. Med spanjem se sproščajo beljakovine, ki telo pomagajo obvarovati pred bakterijami in virusi.

Če se vam zdi, da se vaš prehlad kar ne konča, ali zbolite skoraj vsak teden, se vprašajte tudi, ali dovolj spite.

Ne morete se osredotočiti

Zdi se vam, da ne morete izpeljati niti najpreprostejših zadolžitev, kaj šele zahtevnejših. Enostavno se ne morete osredotočiti za več kot nekaj sekund. Zmoti vas vsak šum, iskanje rešitev pa se vam zdi zelo težko. V službi veliko časa preživite na telefonu ali ob podobnih aktivnostih, saj za delo nimate energije. Tudi nezbranost je lahko posledica nespanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!