Znaki, ki kažejo, da imate opravka s pasivno agresivno osebo

Magazin 02. Avg 202216:15
Delite:
Konflikt
Foto: Profimedia

Prepoznajte pasivno agresivno osebo, še preden vas ujame v svojo past.

Pasivna agresija je (izkrivljena) oblika izražanja negativnih čustev. Osebe, ki so pasivno agresivne posredno, nejasno pokažejo svoje nezadovoljstvo, namesto da bi se odkrito pogovorile in iskreno izrazile svoja negativna čustva.

Pasivna agresija je pogosto zelo subtilna, oseba uporablja taktiko zanikanja, tihega upora in tihe maše. Težko je prekiniti začaran krog s pasivno agresivno osebo, saj večino stvari zanika.

To so najpogostejši znaki, ki kažejo, da je oseba pasivno agresivna:

Zanika jezo, medtem ko je vidno jezna

Ob pasivno agresivni osebi boste jasno vedeli, da je jezna, a bo jezo povsem zanika. Na vsak način se namreč želi izogniti neposrednemu soočenju in neprijetnim občutkom.

Nikoli neposredno ne izrazi čustev in potreb, ampak samo namiguje nanje

Če je kdo mojster skrivanja svojih čustev, so to pasivno agresivne osebe. Nikoli ne bodo neposredno izrazili svojih čustev ali potreb, nanje bodo le namigovali. Morda bodo poiskali neki dogodek iz daljne preteklosti in ga izpostavili ter vam povedali, kako grozno so se takrat počutili. Vi pa boste tavali v megli, saj ne boste vedeli, kaj vam zares želi oseba povedati.

Neverbalno kaže nezadovoljstvo

Morda bodo zavijali z očmi, mrščili obraz, glasno vzdihovali, loputali z vrati, glasno premikali predmete ali drugače neverbalno izrazili svoje nezadovoljstvo. Vi pa zopet ne boste vedeli, pri čem ste in kaj je narobe.

Kaže čemeren obraz

Če je pasivno agresivna oseba slabe volje, tega ne pove direktno. Na obrazu boste slabo voljo sicer jasno razbrali, a bo hkrati povsem zanikala, da je nekaj narobe.

Foto : Profimedia

Nezadovoljstvo lahko izrazi s tihim uporom

Če je taka oseba prizadeta, pogosto uporabi taktiko tihega upora. To pomeni, da se z vami ne strinja, hkrati pa vam ne pove, kaj bi pravzaprav zares rada. K temu se pogosto pridruži tudi zanikanje očitne slabe volje.

Pogosto se pritožuje, da se ji godi krivica

Od njih boste slišali pripovedi, kako jih okolica ne sliši, ne spoštuje in da se jim godi krivica. Ne bodo pa pomislili, da je to lahko tudi zaradi tega, ker svojih čustev in potreb ne izrazijo neposredno in čakajo, da bo njihove ”namige” oseba na drugi strani prepoznala sama. Kar je seveda nemogoče, saj ljudje ne beremo misli drug drugega.

Lahko je nesramna

Ker se nezadovoljstvo v njih počasi kopiči, saj konfliktov niso pripravljeni reševati sproti, lahko postanejo nesramni, pikri in zaničujejo. V sproščenem pogovoru lahko kar naenkrat začnejo pikro komentirati, da vas prizadenejo.

Kaznuje vas s tiho mašo

Tiha maša je ena izmed bolj očitnih manipulacij, ki je značilno pasivno agresivna. Osebe, ki so pasivno agresivne, vas bodo pogosto kaznovale prav s tiho mašo. To pomeni, da bodo namesto reševanja konflikta in neposrednega izražanja nezadovoljstva za krajši ali daljši čas povsem prekinile komunikacijo z vami in se vedle, kot da ne obstajate. Kar je seveda zelo boleče.

Foto : Profimedia

Vztraja lahko pri tem, da je konflikt rešen, čeprav je jasno, da ni

S pasivno agresivno osebo boste težko dosegli zrelo rešitev konflikta, kajti težko bo odkrito izrazila, kaj jo zares muči. Storila bo vse, da bi se izognila neposrednemu soočenju. Raje bo vztrajala pri tem, da je zanjo vse rešeno in da je vse v redu. V resnici pa bo v sebi gojila zamero.

Ne mara neposrednih ljudi

Iz očitnih razlogov pasovno agresivni posamezniki ne marajo ljudi, ki so neposredni in odkrito izrazijo, kaj mislijo in doživljajo. To jih straši.

Občutek imate, da morate “hoditi po jajcih”

Zdi se, da skoraj z vsako besedo ali dejanjem sprožite slabo voljo, odpor in nezadovoljstvo. Še huje pri tem je, da pasivno agresivne osebe vse to zanikajo. Zato se vi za vsako ceno želite temu izogniti in pazite na vsako besedo, ki jo izrečete, a se kljub temu še vedno nemočni znajdete v konfliktu.

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar