Znaki, ki kažejo, da se vas je lotila poletna otožnost

Magazin 26. Jun 202208:30 0 komentarjev
Otožnost
Profimedia

Poletna otožnost sodi med t. i. sezonske razpoloženjske motnje (SAD). Strokovnjaki opažajo, da obstaja sicer manjše število ljudi, ki se spopada z njo. Preverite štiri možne razloge in znake.

Sezonsko razpoloženjsko motnjo (SAD), znano tudi kot sezonsko otožnost, bolj pogosto povezujemo z obdobjem jeseni in zime kot s poletjem. Razlog za jesensko-zimsko otožnost naj bi bili predvsem vse krajši in bolj mrzli dnevi. Pri manjšem številu ljudi pa se sezonska otožnost lahko pojavi tudi zgodaj poleti in pozneje izzveni.

Znaki poletne otožnosti so:

otožnost, ki jo občutimo ves dan,

pomanjkanje zanimanja za aktivnosti, ki jih imamo sicer radi,

občutja nemoči,

tudi izguba apetita in teže,

težave s spanjem in

pojav tesnobe.

Nekatere študije kažejo, da naj bi bila poletna otožnost sicer pogostejša pri ljudeh, ki živijo v deželah blizu ekvatorja (kot npr. Indija), a se pojavlja tudi drugje. Strokovnjaki pa žal nimajo še povsem natančnih informacij, zakaj se prav pri teh posameznikih pojavi pogosteje.

Kakšni so razlogi za poletno otožnost?

Sprememba rutine, ki lahko povzroči stres

Nekaterim posameznikom so bolj pisane na kožo rutina in ustaljene navade kot pa negotovost in spremembe. Prav v poletnem času pa se zaradi daljših dni, dopustov, konca šole in številnih aktivnosti, ki se jih rajši lotimo v toplem vremenu, nenadoma spremeni tudi vsakodnevna rutina. Predvsem družinam se običajno na glavo postavi dnevni ritem. To je za nekatere lahko zelo stresno, povzroča občutke tesnobe in nemira, posledica so lahko tudi težave s spanjem in izguba apetita.

Profimedia

Pritiski zaradi fizičnega videza

Poleti po dolgem času zopet oblečemo kratke majice, kratke hlače, obleke in kopalke. Več se družimo ob morju, na bazenih itn. Pokažemo več gole kože. To je za posameznike, ki niso zadovoljni s svojim telesom oz. videzom lahko še posebno stresno in tesnobno. Zato se lahko začnejo izogibati socialnim stikom in rajši ostajajo doma, kot da bi se pokazali. Vse to lahko posameznika pahne v kronično otožnost in osamljenost ali pripelje do resnejših duševnih težav. V tem primeru je seveda treba poiskati ustrezno pomoč in podporo.

Finančne skrbi

V poletnem času precej več zapravljamo. Več druženja, počitnice, potovanja, izleti, varstvo za otroke itn. Stroškov je več in za številne posameznike je to lahko izjemen stres. Pojavijo se lahko dileme, ki ustvarjajo še dodatne pritiske in tesnobo: želim si na dopust, ampak ali bom finančno zmogel, me bo služba še čakala, ko se vrnem? Vse to seveda terja svoj davek in pogosto vzbuja negativne občutke.

Vročina in vlaga

Nekateri ljudje naravnost obožujejo ležanje na soncu in vročini, za druge pa je to lahko prava nočna mora. In za te posameznike je poletje lahko vse prej kot lahkotno in brezskrbno, še zlasti če se spopadajo tudi z zdravstvenimi težavami. Raje kot zunaj dneve preživljajo za štirimi stenami, a so zaradi vročine težko aktivni. Vse to lahko vodi v začarani krog osamljenosti in otožnosti.

Profimedia

Kaj lahko storite?

Lotite se vaj za sproščanje in umirjanje. Ugotovite vzroke za razvoj poletne otožnosti. Če menite, da krajša otožnost prehaja v resnejšo depresijo, ne čakajte in poiščite pomoč. Uživajte zdravo hrano in pijte dovolj tekočine. Prav tako poskrbite za kakovosten spanec in zmerno gibanje (a ne pretiravajte). Če imate rajši rutino, vam lahko pomaga predhodno načrtovanje vseh glavnih aktivnosti. Vsekakor pa z ničimer ne pretiravajte in ravnajte po zmožnostih.

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.medicaldaily.com/, https://www.webmd.com/, https://www.mayoclinic.org/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!