Znamenitost, ki ji pogosto rečejo tudi osmo čudo sveta

Magazin 02. Maj 202217:18 > 19:59 0 komentarjev
Profimedia

Sigirija je ena največjih turističnih destinacij Šrilanke. Kako je nastala razkošna palača na vrhu skoraj 200 metrov visoke skale, ki je danes pod Unescovo zaščito?

Sigirija ali Levja skala je skoraj 200 metrov visoka skala sredi džungle v osrednji pokrajini Šrilanke. Tako je impozantna, da so jo mnogi poimenovali kar osmo čudo sveta. Na vrhu skale je dal razkošno palačo v petem stoletju zgraditi kralj Kashyap I, ki je z državnim udarom prevzel oblast od očeta, saj kot nezakonski otrok kraljeve konkubine ni imel pravice do prestola. Po usmrtitvi očeta je preselil prestolnico in naročil, naj zgradijo palačo, ki bo spominjala na leva.

Do palače na vrhu vodi 1.200 stopnic, ob vznožju stopnic pa so velike levje šape, zato arheologi sklepajo, da je nekoč tam stal tudi velik kip leva.

Profimedia

Naravno steno ob stopnicah na desni krasijo barvite freske s poslikavami žensk, so so sigirijske gospe. Na levi pa je posebna umetna stena, v kateri je bilo mogoče videti odsev poslikav. Danes jo krasi na stotine grafitov, večinoma gre za pesmi in verze, ki so jih tam pustili budistični menihi in popotniki.

Po padcu vladavine kralja Kashyapa I. je palača postala budistični samostan, budistični menihi pa so jo uporabljali do 18. stoletja. Starodavna palača je danes – kot piše BBC – ena najznamenitejših turističnih destinacij na Šrilanki, ki jo je samo leta 2019 obiskalo več kot milijon turistov.

Profimedia

Od leta 1982 so ruševine tega starodavnega mesta tudi pod Unescovo zaščito. Sigirija naj bi danes veljala za enega najbolje ohranjenih primerov urbanističnega načrtovanja v Vzhodni Aziji. Na vrhu palače so posebni zbiralniki deževnice, ki so zagotavljali vodo tudi v primeru daljših obleganj, voda pa je bila speljana tudi z vrha do vrtov na vznožju vzpetine.

Profimedia

Ob vznožju vzpetine je namreč stal vrt s posebnim namakalnim sistemom, ki velja za enega najstarejših vodnih vrtov na svetu. Po poročanju BBC gre tudi za enega najbolje ohranjenih vodnih vrtov v Vzhodni Aziji, ki je služil kot razkošen vhod, ki vodi prav do kamnitih levjih šap ob vznožju 1.200 kamnitih stopnic.

na vrtovih so bili umetni bazeni, fontane in potoki. Leta 1999 je Senake Bandaranayake, vodilni arheolog v Sigiriji, zapisal, da so bili ti vrtovi briljantna kombinacija namerne simetrije in asimetrije, ki se igrajo z naravnimi in geometrijskimi oblikami, še navaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!