Znano italijansko mesto bi v središču prepovedalo avtomobile: “Gre za absurd”

Magazin 25. Okt 202312:18 1 komentar
modna cona v Milanu
Foto: PROFIMEDIA

Če nameravate v bližnji prihodnosti obiskati prestolnico mode pri naših sosedih, bodite pozorni, da vas ne bo doletela denarna kazen. Zaradi visoke onesnaženosti zraka v Milanu nameravajo del središča mesta zapreti za osebni promet.

Ob omembi Italije mnogim poleg dobre hrane na misel pride tudi kaos v prometu. Prav nič drugače ni niti v 1,6-milijonskem mestu, ki je natrpano z avtomobili, posledično pa se spopadajo z zelo onesnaženim zrakom. Raven onesnaženosti zraka v italijanski prestolnici mode za skoraj štirikrat presega varno vrednost, poroča spletni portal Euronews.

Mestne oblasti so se odločile, da bodo prepovedale vožnjo z avtomobili v središču mesta in predlog predale pristojnim organom. Če bo ukrep dobil ustrezno podporo in odobritev, bi lahko v veljavo prišel že prihodnje leto 2024. Na ta način želijo izboljšati kakovost zraka v mestu in ga naredili bolj prijaznega za pešce.

“Gre za majhno, a hkrati tudi zgodovinsko odločitev,” je po poročanju Euronewsa dejal župan mesta Giuseppe Sala.

Giuseppe Sala
Milanski župan Giuseppe Sala (Foto: PROFIMEDIA)

Nekatera najbolj prometno obremenjena območja v središču mesta, vključno z elegantno modno ploščadjo Quadrilatero, na kateri so številni prestižni modni butiki, želijo narediti bolj prijazno za pešce. Ukrep naj bi podprle tudi modne hiše in celo predlagale, da se območje spremeni v območje za pešce. Za promet naj bi zaprli tudi okoliške ulice Corso Giacomo Matteotti, Via Case Rotte in Via Alessandro Manzoni.

Tiste, ki ukrepa ne bodo upoštevali, bo doletela denarna kazen. Višina globe za zdaj ni znana.

Oktobra lani je župan že uvedel nove prometne zakone za izboljšanje kakovosti zraka, s katerimi je med tednom prepovedal vožnjo najbolj onesnaženim vozilom na območju B z omejenim prometom (ZTL), piše spletni portal Wanted in Milan.

Kritiki o “absurdnem” ukrepu

Tovrstni ukrep se ni mogel izogniti kritikom, med drugim ga je župan primestne občine Sesto San Giovanni Roberto Di Stefano označil za absurdnega. Po njegovo je ukrep “absurd, ki ne kaznuje le prebivalcev Milana, pač pa tudi vse prebivalce predmestja, ki so se prisiljeni vsak dan voziti na delo”, njegove besede navaja Euronews.

Vse več mest “zapira vrata” osebnim avtomobilom

Milano sledi iniciativi vse več evropskih mest, ki želijo nagovoriti preobremenjenost mestnih središč s prometom. Središče naše prestolnice Ljubljane je za promet zaprt že mnogo let. Stockholm je v začetku tega meseca objavil načrte za prepoved vstopa bencinskim in dizelskim avtomobilom v mestno središče.

Ambiciozne načrte imajo tudi predstavniki mestnih oblasti francoske prestolnice, ki bi se radi osebnih avtomobilov v središču mesta znebili še do začetka olimpijskih iger leta 2024. S pariških cest naj bi tako dnevno umaknili do sto tisoč avtomobilov.

Seštevek učinkov onesnaženosti zunanjega zraka in onesnaženosti zraka v gospodinjstvih je po navedbah svetovne zdravstvene organizacije povezan s 6,7 milijona prezgodnjih smrti na leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje