Znanstveniki morda odkrili nov okus: verjetno ste ga že okusili

Magazin 12. Okt 202313:18 0 komentarjev
Bonboni
Foto: PROFIMEDIA

Petim osnovnim okusom se bo morda pridružil še šesti. Ameriški znanstveniki menijo, da ga izziva snov, ki je lahko strupena, najdemo pa jo tudi v sladkarijah.

Dolga stoletja smo ljudje poznali štiri osnovne okuse: sladko, slano, kislo in grenko. Pred slabimi štirimi desetletji so znanstveniki na seznam dodali še umami (o njem smo pisali v članku: “Esenca slastnosti”: ali veste, kaj je umami?), zdaj pa kaže, da so odkrili še šestega, piše revija Science Alert.

Skupina raziskovalcev z Univerze Južne Kalifornije (USC) in Univerze Kolorado je namreč odkrila, da spojina amonijev klorid aktivira receptorje v jeziku, s pomočjo katerih zaznavamo okuse, na poseben način, ki kaže, da gre za popolnoma nov okus. Raziskavo so objavili v znanstveni reviji Nature Communications.

Ko amonijev klorid pride v stik z našim jezikom, povzroči občutek okusa, ki ga opisujejo kot grenak, slan in rahlo kisel, vendar natančen način, na katerega se nanj odzivajo človeške brbončice, še ni bil v celoti analiziran.

Amonijev klorid, s kemijsko formulo NH4Cl, je na sobni temperaturi trdna, belkasta snov brez okusa. Uporabljajo jo v zdravilih in gnojilih, pa tudi v kulinariki. V nekaterih azijskih državah ga dodajajo jedem, pri katerih želijo doseči večjo hrustljavost, v skandinavskih državah pa ga poznajo kot sol, imenovano “salmiak”, ki jo dodajajo sladkarijam iz izvlečka sladkega korena ali likviricije (angl.: liquorice), ki jih prepoznamo po temni oziroma črni barvi – prodajajo jih tudi pri nas.

Amonijev klorid pa je v večjih količinah tudi strupen. Raziskovalci menijo, da se je zato pri živalih in ljudeh razvil poseben gen, s pomočjo katerega so se v njihovih telesih razvili mehanizmi za prepoznavanje te snovi in izogibanje hrani, ki amonijev klorid vsebuje. To je lahko tudi eden izmed razlogov, da nekaterim ljudem okus bonbonov s salmiakom ni všeč, čeprav so sladki.

Ali gre res za čisto nov okus, bodo potrdile ali ovrgle nadaljnje raziskave. Že nekajkrat so znanstveniki menili, da so identificirali nov okus, vendar uradno nobeden od teh ni bil uvrščen na seznam osnovnih okusov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!