Znanstveniki odkrili novo kvaziluno, ki kroži okrog Zemlje

Magazin 19. Apr 202309:07 1 komentar
Asteroid in Zemlja
Slika je simbolična (PROFIMEDIA)

Novoodkritemu nebesnemu telesu so nadeli ime 2023 FW13, naš planet pa po mnenju znanstvenikov spremlja že najmanj 2.000 let. In vsaj še 1.700 let nas bo.

Uradno so odkritje 2023 FW13 znanstveniki objavili 1. aprila letos, vendar to ni bila prvoaprilska šala. Prvi so ga namreč 28. marca opazili astronomi, ki so nebo opazovali s teleskopom Pan-STARRS, nameščenim na Havajih. Njegov obstoj pa so potrdili z opazovanji še z dveh drugih teleskopov, piše spletna stran space.com.

Kvaziluna je v resnici asteroid – zelo zelo daleč

Pravzaprav 2023 FW13 ni Zemljin pravi satelit, kot je Luna, ampak asteroid, ki z našim planetom sinhrono kroži okoli Sonca. To pomeni, da Sonce obkroži v enakem času kot Zemlja. Hkrati pa kroži tudi okoli nje, zaradi česar izpolnjuje pogoje za to, da ga označijo za kvaziluno oziroma kvazisatelit. Vendar pa je njegova orbita zelo raztegnjena in zelo daleč od Zemlje (primerjavo prikazuje YouTubov posnetek spodaj). Vsako leto se našemu planetu približa na še vedno močno oddaljenih 15 milijonov kilometrov. Za primerjavo: ko je Luna najbližje Zemlji, je od nje oddaljena 360.000 kilometrov.

Kot bi poskušali videti mravljo 1.500 kilometrov daleč

Silna oddaljenost je le eden od razlogov, da za kvaziluno astronomi niso vedeli že prej. Drugi je njena velikost. Prvi izračuni kažejo, da ima 2023 FW13 premer le okoli 20 metrov. In opaziti tako majhno telo na tako veliki razdalji je približno tako, kot bi poskušali opaziti dva milimetra veliko mravljo na razdalji 1.500 kilometrov. Težko.

Ne bo nam padel na glavo

Na kroženje novoodkrite kvazilune vplivata tako Zemljina kot Sončeva težnost, ta malo bolj, vendar pa ga Zemljina privlačnost ohranja v bližini našega planeta. In ko so astronomi vnesli podatke iz opazovanj in preračunavali asteroidove pretekle in prihodnje orbite, so ugotovili naslednje: asteroid so opazili že vsaj leta 2012, vendar zaradi premalo podatkov takrat niso mogli ugotoviti, da gre za Zemljino kvaziluno; asteroid sinhrono z Zemljo kroži že vsaj od leta 100 pr. n. št. To bo počel vsaj še do leta 3700. To pomeni, da je 2023 FW13 eden od asteroidov z najbolj stabilno orbito, pa tudi da našega planeta ne ogroža.

Imajo pa astronomi zaradi tega na voljo še vsaj 16 stoletij za podrobnejše opazovanje. Pojavljajo se tudi že razmišljanja, da bi na 2023 FW13 poslali sondo, ki bi nam pomagala podrobneje ugotoviti, za kakšno nebesno telo gre.

Ni edini kvazisatelit

Asteroid 2023 KW13 ni edina kvaziluna, ki jo poznamo. Astronomi menijo, da je orbita vesoljske skale podobna orbiti asteroida Kamo’oalewa, znanega tudi kot 2016 HO3, še enega zemeljskega kvazisatelita, ki so ga opazili leta 2016 in ki se prav tako nikoli ne oddalji preveč od našega planeta. Kot poroča spletna stran universemagazine.com, je Kitajska že sporočila, da načrtuje misijo na to kvaziluno, ki bi na Zemljo prinesla vzorce z nje. Tako bi ugotovili, ali je 2016 HO3 v resnici samo “okrušek” naše Lune, ki je v prostranost vesolja odletel v enem od silovitih trčenj našega pravega satelita z drugim nebesnim telesom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje