V Ljubljano prihajajo Rembrandtove grafike

Kultura 18. Apr 202318:20 0 komentarjev
NARODNA GALERIJA

Iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama v Narodno galerijo prihaja 43 grafik enega največjih umetnikov vseh časov.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, kot se glasi polno ime velikega nizozemskega slikarja, je najbolj znan po oljnih razpoloženjskih slikah, ki so na takrat inovativen način izrabljale igro svetlobe, senc in teme. Poleg oljnih slik pa je ustvaril tudi številne grafike. 43 jih bo tri mesece razstavljenih v Narodni galeriji v Ljubljani.

Majhne, a likovno izjemno bogate grafike

Rembrandt je bil za časa svojega življenja (1606–1696) cenjen prav zaradi grafik, ki jih je ustvaril, ko je Republika Nizozemska postala vodilno evropsko središče protestantizma, trgovine in umetnosti. Skupaj jih je ustvaril več kot 300.

Grafike, ki bodo predstavljene v Ljubljani, so po velikosti včasih majhne, a zato likovno izjemno bogate, pravijo v Narodni galeriji. Med Rembrandtovimi grafikami, ki bodo na ogled, so tudi Školjka, ki velja za mojstrovo edino tihožitje v grafični tehniki, pet avtoportretov, vplivni Trije križi ter dve različici motiva “Kristusa privedejo pred ljudstvo”.

Razstava “Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra” bo na ogled v Narodni galeriji od 26. aprila do 30. julija.

Vzornik je bil tudi Pablu Picassu in Ivani Kobilca

Poleg grafik si bo na razstavi mogoče ogledati še dve matrici in 14 umetnin njegovih sodobnikov in kasnejših mednarodnih umetnikov, ki jim je bil stari mojster za vzor, med drugim deli Pabla Picassa in Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja. Vsa dela so iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama. Razstavo bo dopolnil še izbor desetih umetnin iz zbirke Narodne galerije. Med drugim bodo predstavljena dela Martina Johanna Schmidta, Ivane Kobilca in Zorana Mušiča. Na ta način želijo namreč predstaviti vpliv, ki ga je umetnik imel na naše slikarje.

Razstava je plod tesnega sodelovanja med Narodno galerijo in Muzejem Rembrandtova hiša, pobudo zanjo pa je dal nizozemski veleposlanik v Sloveniji, Johan Verboom. V torek, 25. aprila, jo bo odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Rembrandtova grafika Rembrandtova grafika
NARODNA GALERIJA
NARODNA GALERIJA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!