Znanstveniki odkrili, pri kateri starosti dosežemo fizični in mentalni vrhunec

Magazin 10. Jul 202312:40 0 komentarjev
TEKAČI
PROFIMEDIA

Človekove fizične in mentalne sposobnosti se z leti spreminjajo. Preverite, pri kateri starosti človek dosega različne vrhunce.

Vrhunci določenih fizičnih in mentalnih stanj se, kot ugotavljajo različne študije, razlikujejo glede na starost. Medtem ko nekatere dosežemo prej, drugi pridejo šele v poznih letih.

Kakšna so torej znanstvena dognanja, kdaj dosežemo vrhunec fizične moči in kdaj dosegamo vrhunce različnih kognitivnih sposobnosti?

Učenje tujega jezika pred puberteto

Na splošno velja, da je učenje drugega jezika najbolje začeti v mlajših letih. Večina strokovnjakov meni, da je najboljše obdobje veliko pred puberteto, to je pred osmim letom starosti. Nato naj bi človek vrhunec hitrosti obdelave podatkov za učenje tujega jezika dosegel pri 18 letih.

Sicer pa je človeška sposobnost hitrega razmišljanja in priklica informacij, kot so imena, najboljša pri starosti 18 let, je pokazala študija nevroznanstvenikov z MIT in Splošne bolnišnice Massachusetts. Ta sposobnost že pri 19. letu starosti začne upadati.

Vrhunec fizične moči pri 25 letih starosti

Človeške mišice vrhunec moči pri večini dosežejo pri približno 25 letih, ugotavlja študija Univerze Toronto. To še posebej velja za športe, ki zahtevajo hitrost, moč in maksimalno porabo kisika, na primer tek in plavanje.

Nekoliko zamaknjena je ta doba pri vzdržljivostnih športih. Raziskave namreč kažejo, da moč mišic po 25. letu starosti še nekaj časa ne začne upadati. Znanstveniki so do tega zaključka prišli z analizo časov, doseženih na maratonih, v zadnjih 50 letih. Ta je pokazala, da je bila povprečna starost za zaključek maratona v nekaj več kot dveh urah – kar je precej dober čas – 28 let.

Šahisti vrhunec dosežejo pri starosti 35 let

Igranje šaha vključuje določeno raven kognitivnih sposobnosti, vključno s hitrostjo obdelave, načrtovanjem, inteligenco in spominom. Ekonomisti z Univerze Ludwiga Maximiliana v Münchnu so analizirali 24.000 profesionalnih šahovskih partij, da bi spremljali uspešnost vrhunskih igralcev. Ugotovili so sposobnost vrhunskega igranja šaha hitro rase do pred 20 letom starosti, vrhunec pa doseže okoli 35. leta.

Vrhunec koncentracije je pri 43 letih

Raziskave Univerze Harvard in Laboratorija za pozornost in učenje v Bostonu so pokazale, da imajo ljudje v srednjih 40-ih letih, natančneje pri starosti 43 let, najboljše rezultate na testih koncentracije. Čeprav je torej vaša sposobnost obdelave informacij morda nekoliko oslabela, lahko starejši odrasli koncentracijo ohranijo na najboljši ravni.

Najboljši besedni zaklad pri 65. letu

Izkazalo se je, da se rezultati ljudi na preizkusih besedišča z izbirnimi odgovori povzpnejo tudi do srednjih 60 let, ugotavlja študija MIT. Pri tem vam ni treba ves dan sedeti in brati slovarjev, saj se to zgodi naravno v procesu staranja.

Vrhunec psihičnega blagostanja je pri 82 letih

Ko odraščamo, se končno naučimo ceniti življenje. V eni izmed študij so tako znanstveniki prosili ljudi, naj si zamislijo lestev z desetimi prečkami, pri čemer je najboljše življenje na zgornji prečki, najslabše možno življenje pa na spodnji prečki. Najstarejša v raziskavo vključena populacija, stara od 82 do 85 let, je dala največje povprečno število prečk, približno sedem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!