Znanstveniki potrjujejo: Narava nas pomirja in zdravi

Magazin 03. Sep 202114:00 0 komentarjev
narava
Profimedia

Verjetno vemo, da sprehod na svežem zraku, po gozdu ali v hribih izboljša naše razpoloženje in nas sprosti. Sedaj pa imamo tudi znanstvene dokaze o pozitivnih učinkih, ki jih prinaša narava. Znanstveniki so namreč odkrili, da čas, ki ga preživimo v naravi, dejansko vpliva na fizične spremembe v možganih.

Pravijo, da je najboljše zdravilo za slabo voljo, da “izklopimo” možgane. In čas preživet v naravi, kjer ni veliko ljudi in hrupa, pomaga ljudem, da lahko umirijo svoj um. Skupina znanstvenikov je naredila raziskavo (objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences) na skupini ljudi, ki so odšli na sprehod v gozd za uro in pol, ter na skupini ljudi, ki se je sprehajala po mestu.

Pri vsakemu udeležencu sprehoda v naravi so opazili občutno zmanjšanje živčne aktivnosti možganske skorje, dela možgan, ki je odgovoren za duševne bolezni, ter zabeležili zmanjšanje negativnih in obsesivnih misli. Pri tistih, ki so se sprehajali po mestu, tega učinka ni bilo.

Blagodejni učinki pa so še povečani, če v naravi preživimo več kot le kratek čas. Raziskovalci so tako potrdili, da je povečana urbanizacija okolice tesno povezana s povečano depresijo in ostalimi duševnimi boleznimi. Poleg tega sta psihologa Ruth Ann Atchley in David L. Strayer naredila raziskavo možganskih sprememb pri ljudeh, ki so za nekaj dni odšli iz mesta in izklopili vse elektronske naprave. Z nahrbtnikom so štiri dni popotovali po odročnih krajih, medtem pa jim ni bilo dovoljeno uporabljati kakršnekoli tehnologije.

Test kreativnega mišljenja se je po nekaj dnevnem odmoru zvišal za kar 50 odstotkov. Dokazali so, da sta tako urbani hrup kot tehnologija zelo moteča dejavnika, ki nenehno odvračata našo pozornost in utrudljivo vplivata na naše kognitivne sposobnosti. Dolgi sprehodi brez tehnologije pa lahko zmanjšajo našo psihično izčrpanost, umirijo um in povečajo kreativno razmišljanje. Aktivnost v naravi poleg tega, da zdravi depresijo, še izboljša spomin, zmanjša stres, poveča samozavest in spodbudi izločanje endorfinov.

Vredno si je torej vzeti čas in se umakniti iz urbanega okolja ter od vseh elektronskih naprav v naravo, saj to ne vpliva pozitivno le na fizično telo, temveč tudi na psihično zdravje. Če si želimo zdravja, harmoničnih odnosov in pristne sreče, je potrebno večkrat izpustiti vse iz rok, vzeti nahrbtnik in odidi v naravo ter se naužiti miru in naravnih lepot.

Povzeto po: sciencedirect.com, pnas.org, sensa.si

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!