Znanstveniki so odkrili revolucionaren način uporabe kavne usedline

Magazin 16. Sep 202321:36 0 komentarjev
kavna usedlina
PROFIMEDIA

Raziskovalci z avstralske univerze RMIT so odkrili, da bi lahko proizvedli beton, ki je 30 odstotkov močnejši, če bi predelali in mešanici dodali zoglenelo kavno usedlino. Njihov novi recept bi lahko rešil več težav hkrati.

Vsako leto ljudje po vsem svetu proizvedejo okoli 10 milijard kilogramov odpadne kave. Velika večina je konča na odlagališčih, piše portal Science Alert.

“Odstranjevanje organskih odpadkov predstavlja okoljski izziv, saj oddaja velike količine toplogrednih plinov, vključno z metanom in ogljikovim dioksidom, ki prispevata k podnebnim spremembam,” je pojasnil inženir Rajeev Roychand z univerze RMIT.

Organskih proizvodov, kot je kavna usedlina, ni mogoče dodati neposredno betonu, ker prepuščajo kemikalije, ki oslabijo trdnost gradbenega materiala. Tako je ekipa z nizkimi ravnmi energije kavno usedlino segrela na več kot 350 stopinj Celzija, medtem ko ji je odvzela kisik.

Ta proces se imenuje piroliza. Razgrajuje organske molekule, kar vodi do poroznega, z ogljikom bogatega premoga, imenovanega biooglje, ki lahko tvori vezi s cementno matrico in se tako vgradi vanjo.

kavna usedlina
PROFIMEDIA

Rezultati so bili presenetljivi: betonu s 15 odstotki usedline, ki je bil segret na 350 stopinj, se je trdnost povečala za 30 odstotkov. Eksperiment je pokazal dve veliki prednosti – prva je bila povečana trdnost gradbenega materiala, druga prednost pa je ekološka, ​​saj kavna usedlina lahko nadomesti pesek.

Roychand in sodelavci so poskušali pirolizirati tudi kavno usedlino pri 500 stopinjah Celzija, a nastali delci biooglja niso bili tako močni.

Raziskovalci sicer opozarjajo, da morajo še vedno oceniti dolgoročno obstojnost cementnega izdelka. Zdaj si prizadevajo preizkusiti, kako se hibrid kave in cementa obnese pri ciklih zamrzovanja in odmrzovanja, absorpciji vode, obrabi in številnih drugih dejavnikih stresa.

Ekipa si prizadeva tudi za ustvarjanje biooglja iz drugih virov organskih odpadkov, vključno z lesom ter živilskimi in kmetijskimi odpadki. “Naše raziskave so v zgodnji fazi, vendar ta razburljiva odkritja ponujajo inovativen način za močno zmanjšanje količine organskih odpadkov, ki končajo na odlagališčih,” pravi inženir RMIT Shannon Kilmartin-Lynch.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!