V aplikaciji #Ostanizdrav po novem dnevnik srečanj

Koronavirus 21. Maj 202110:33 > 11:12 0 komentarjev
Žiga Živulović jr./Bobo

V posodobljeni različici aplikacije #Ostanizdrav sta na voljo dve novi funkcionalnosti, in sicer spremljanje statistike in možnost vnašanja dnevnika srečanj.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, sta bili v nadgrajeni različici 1.14.3. aplikacije #Ostanizdrav, dodani novi funkcionalnosti – prikaz statistike in možnost vnašanja dnevnika srečanj.

Podatki bodo shranjeni na mobilnem telefonu

korona

V funkcijo dnevnik srečanj bo lahko uporabnik vpisoval podatke o osebah, s katerimi se je srečal, in podatke o krajih, kjer je imel stike z drugimi osebami. V primeru potrjene okužbe s SARS-CoV-2 aplikacija uporabniku tako služi kot digitalni pripomoček, da se lahko spomni svojih stikov in jih obvesti o izpostavljenosti. V dnevniku srečanj bo poleg uporabnikovih vnosov prikazano tudi njegovo stanje tveganja na tisti dan.

Podatki, vpisani v dnevnik srečanj, bodo shranjeni le na mobilnem telefonu in bodo dostopni le uporabnici oziroma uporabniku aplikacije. Dnevnik srečanj ne bo povezan s kontaktnimi podatki v telefonskem imeniku, niti z drugimi funkcionalnostmi aplikacije, podatki pa se bodo iz dnevnika srečanj samodejno izbrisali po 16 dneh. V aplikaciji bo po novem prikazana tudi statistika za Slovenijo, ki bo uporabniku prikazala podatke, koliko uporabnikov aplikacije je vneslo potrditveno kodo v aplikacijo, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu.

Ministrstvo za javno upravo

Uporabnice in uporabniki, ki imajo aplikacijo že naloženo na svojih mobilnih telefonih, bodo o nadgrajeni različici obveščeni z avtomatskim odzivnikom (ko bodo odprli aplikacijo na svojem mobilnem telefonu, bodo prejeli obvestilo o nadgrajeni različici), novim uporabnicam in uporabnikom pa je najnovejša različica že na voljo v obeh trgovinah, Google Play in Apple Store. S to nadgradnjo bo aplikacija #OstaniZdrav združljiva z iOS 12.5, tako da jo bodo lahko uporabljali lastniki starejših iPhonov, kot so iPhone 5s, 6 in 6 Plus.

Aplikacija se lahko uporablja zunaj slovenskih meja

Ker je, kot poudarjajo na ministrstvu, izjemnega pomena prav vsaka preprečena okužba, ostaja aplikacija tudi v prihodnje pomembno orodje pri preprečevanju širjenja virusa Sars-CoV-2. “Zato jo bo tehnična ekipa ministrstva za javno upravo, s ciljem stalnega izboljšanja njene uporabne vrednosti in v povezavi z aktualnim dogajanjem, vezanim na epidemiološko sliko, tudi v prihodnje redno nadgrajevala,” še zagotavljajo.

Ministrstvo za javno upravo

Kot so še med drugim izpostavili, je v teh dneh, ko se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje in se ukrepi za zajezitev koronavirusa sproščajo, pomen odgovornega ravnanja še toliko večji. “Eno od orodij odgovornega ravnanja, za katero se lahko prostovoljno odločimo, je že skoraj leto dni tudi aplikacija #OstaniZdrav, ki je bila zasnovana po zgledu nemške aplikacije za zajezitev širjenja virusa Sars-CoV-2, Corona Warn App,” pojasnjujejo.

Aplikacija #OstaniZdrav je bila med delovanjem večkrat izboljšana in nadgrajena, eden najpomembnejših korakov pa je bila njena vključitev v mrežo sorodnih aplikacij na evropski ravni, kar v praksi pomeni, da uporabnik aplikacijo #OstaniZdrav lahko uporablja tudi zunaj slovenskih meja. To bo v prihajajočih mesecih, ko bo marsikoga zaneslo tudi v tuje kraje, zagotovo dobrodošlo, še ocenjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!