13 tujcev s ponarejenimi osebnimi dokumenti do zaposlitve v Sloveniji

Črna kronika 19. Okt 202213:54 0 komentarjev
osebna izkaznica, osebni dokument, romunija
PROFIMEDIA

13 državljanov Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine se je s ponarejenimi osebnimi dokumenti izdajalo za Romune in Bolgare ter tako vstopilo v delovno razmerje s slovenskima pravnima osebama, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor. Ponarejene listine so nato uporabili še za pridobitev EMŠO in davčne številke, kartice zdravstvenega zavarovanja in začasnega prebivališča. Ovadili jih bodo za več kot 70 kaznivih dejanj ponarejanja listin in overitve lažne vsebine.

Policisti in kriminalisti PU Maribor so izvedli obsežno preiskavo sumov storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin in overitve lažne vsebine zoper 13 državljanov Severne Makedonije ter Bosne in Hercegovine. Ti so se s ponarejenimi osebnimi listinami od februarja letos izdajali za državljane Romunije in Bolgarije.

S ponarejenimi romunskimi in bolgarskimi dokumenti so nato po navedbah PU Maribor sklenili delovno razmerje s pravnima osebama na območju Maribora in Ljubljane, ponarejene listine pa nato nadalje uporabljali za pridobitev EMŠO in davčne številke, slovenske in evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ter začasnega prebivališča.

Ker so se osumljenci izdajali za državljane Evropske unije, so zanje veljale svoboščine državljanov EU: lahko so prosto prehajali čez meje v schengenskem območju in iskali zaposlitev kjerkoli na ozemlju EU. Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev namreč določa, da se lahko tujci iz EU v Sloveniji zaposlijo in pri tem pridobijo pravico do prijave bivališča ter zdravstvenega varstva in zavarovanja na območju Republike Slovenije in EU.

13 osumljencev bo pristojno okrožno državno tožilstvo ovadilo za skupno več kot 70 kaznivih dejanj. Grozi jim do tri leta zapora, so še sporočili s PU Maribor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!