Dijak v šolo prinesel signalno in plašilno pištolo

Črna kronika 17. Feb 202410:18 0 komentarjev
Policijski avto
Foto: N1

V mariborsko šolo je dijak januarja prinesel signalno in plašilno pištolo. Primer so obravnavali policisti, ki so orožje zasegli. Zoper dijaka so uvedli prekrškovni postopek, na sodišče pa so podali obdolžilni predlog.

Mariborski policisti so januarja obravnavali dijaka, ki je v srednjo šolo na območju Policijske postaje Maribor II. prinesel signalno in plašilno pištolo. To so zasegli policisti, so za N1 pojasnili na Policijski upravi Maribor.

Zoper dijaka so zaradi kršitve določil zakona o orožju uveden prekrškovni postopek. Zaradi kršitve določil 11. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, ki določa kazen za nošenje, razkazovanje ali uporabljanje dekorativnega orožja, imitacije orožja ali orožja, namenjenega signaliziranju, na javnem kraju, pa je bil podan obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Mariboru.

pištola
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Policija: Na vsako prijavo se odzovemo z vso resnostjo

Na policiji so dodali, da se z vso resnostjo se odzivajo na vsako takšno prijavo, informacijo ali obvestilo. Pri tem preverijo vse okoliščine morebitnega posedovanja in vnosa orožja ter ukrepajo skladno s svojimi pristojnostmi.

“Policija ves čas sodeluje pri različnih preventivnih aktivnostih in projektih v šolskem prostoru na način, da policisti svetujejo in opozarjajo na določene nevarnosti in tveganja ter spodbujajo odgovorne osebe v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu reagiranju, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkov z elementi nasilja,” so zapisali.

Pri izvajanju preventivnih aktivnosti veliko pozornosti posvečajo ozaveščanju otrok in mladostnikov, s ciljem odvračanja nasilne komunikacije in nasilnih dejanj. Številne vsebine so objavljene tudi na spletni strani policije. Policisti pa se odzivajo tudi na potrebe staršev, učiteljev, združenj, ki zaznavajo tovrstno problematiko.

šola
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Otroci morajo vedeti, da bodo v primeru težav dobili pomoč

“Pomembno sporočilo zato želimo prenesti tudi staršem, ki so s svojim obnašanjem v prvi vrsti zgled otrokom. Zanje morajo skrbeti, jih vzgajati, učiti, pri čemer je ključno, da se z otroki pogovarjajo, kaj je sprejemljivo obnašanje in kaj to ni. Da zavzamejo odločno stališče proti nasilju ter da otrokom postavijo jasne meje dopustih ravnanj, dejanj, izjav …” so zapisali na PU Maribor.

Predvsem pa morajo otroci dobiti sporočilo, da se v primeru kakršnihkoli težav, vedno lahko obrnejo na svoje starše ali druge odrasle osebe, ki jim bodo takrat lahko pomagali. “Otrok naj bo zato slišan, še preden se težave pojavijo, saj bo le tako vedel, da bo slišan in zaščiten v vseh situacijah, v katerih se bo znašel,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!