Domnevni vodja srbskega podzemlja se je predal hrvaški policiji

Črna kronika 30. Apr 202214:19 0 komentarjev
Hrvaška policija
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Filip Korać, ki ga mediji označujejo kot enega od vodij zloglasnega srbskega zemunskega klana, se je v torek v Zagrebu predal policiji, da bi sodeloval v kazenskem postopku, ki so ga uvedli proti njemu v tajnosti zaradi ponarejanja dokumentov, je danes potrdil njegov zagrebški odvetnik Gordan Preglej.

Filip Korać je od torka v zagrebškem zaporu Remetinec, kamor je z neznane lokacije prišel v spremstvu svojega odvetnika Gordana Pregleja, potem ko je izvedel, da proti njemu teče kazenski postopek v zvezi s ponarejanjem potne listine.

Ko je izvedel, da se proti njemu na Hrvaškem vodi postopek, je želel razrešiti situacijo, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal odvetnik. Kako je izvedel, da proti njemu na Hrvaškem teče sicer tajni postopek, pa ni znano.

Koraća so mediji povezovali s srbskim zemunskim in tudi črnogorskim škaljarskim klanom. Njegov odvetnik zatrjuje, da Korać doslej še ni bil obsojen in da proti njemu v Srbiji ne teče noben kazenski postopek.

Po poročanju hrvaškega dnevnika Jutarnji list je bila proti Koraću uvedena preiskava zaradi ponarejenega hrvaškega potnega lista, v njegovi odsotnosti pa so mu odredili preiskovalni zapor, medtem ko je Hrvaška za njim razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog.

Jutarnji list je ob tem še poročal, da je bil proti Koraću v Srbiji uveden postopek zaradi spodbujanja k uboju, vendar je bil zaradi pomanjkanja dokazov ustavljen, tako da je postopek zaradi ponarejenega hrvaškega potnega lista edini postopek, ki sedaj teče proti njemu.

Koraća so povezovali z likvidacijo pripadnikov kriminalnega okolja v Srbiji, Črni gori in tudi v drugih državah. Konec leta 2017 naj bi tudi organiziral prihod Splitčanov, ki so se pretepali na nogometni tekmi med Partizanom in Crveno zvezdo v Beogradu.

Po poročanju medijev je Korać oseba, ki uživa največje zaupanje vodje zemunskega klana Luke Bojovića in velja za njegovo desno roko. Bojović je bil februarja 2012 aretiran v Španiji, kjer tudi prestaja zaporno kazen. Organizacija tega klana je podobna škaljarskemu klanu, ki je “v vojni” z rivalskim kavačkim klanom, še poroča Hina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!