Zgodila se je človeška napaka, najverjetneje umrlo vseh pet pogrešanih

Črna kronika 12. Maj 202209:09 > 23:03

V kemični tovarni Melamin v središču Kočevja je zjutraj odjeknila močna eksplozija. V nesreči je bilo poškodovanih trinajst ljudi, od tega dva huje. Oba zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru in sta v smrtni nevarnosti. Kot je sporočil vodja intervencije, so sprva pet oseb pogrešali, zatem, ko so se prebili do vseh predelov tovarne, pa je sporočil, da niso našli nobenih sledi. Najverjetneje je tako umrlo vseh pet pogrešanih. Eksplozija je bila tako močna, da so jo čutili tudi prebivalci v okoliških stavbah. Zgradba tovarne je hudo poškodovana, udar je povzročil, da so popokala okna tudi v okolici.

Nekaj minut po 8. uri zjutraj je v tovarni Melamin v središču Kočevja odjeknila močna eksplozija. Na kraj so takoj odšle interventne službe, ki so izvajale nujne ukrepe, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Vzrok nesreče še ni znan. Uprava RS za zaščito in reševanje je okoliške prebivalce pozvala, naj zaprejo okna in vrata ter se ne zadržujejo zunaj v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije. “Nevarne snovi so zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja,” je dodala.

S PU Ljubljana so še sporočili, da je bila Tomšičeva cesta skozi Kočevje veliko večino dneva zaprta, prav tako je bilo zaprtih več stranskih ulic okoli podjetja. V večernih urah so sporočili, da so tako glavna cesta kot tudi okoliške ulice ob podjetju normalno prevozne. Kriminalisti pa bodo z ogledom kraja in ugotavljanjem vzroka eksplozije začeli, ko bodo vzpostavljene razmere za varno delo, to pa bo predvidoma jutri.

“Nismo našli nobenih sledi oseb”

“Gasilci smo se prebili do vseh predelov današnjega dogodka in lahko rečemo, da nismo našli nobenih oseb oziroma sledi oseb,” je na novinarski konferenci pojasnil vodja intervencije Leon Behin. Dodal je, da je mesto intervencije pregledano, iskanje oseb zaključeno, sodelovali pa bodo še s specialno kriminalistično policijo. “Glede na obseg in vrsto nesreče lahko rečemo, da je šlo za tragično eksplozijo ekstremnih razmer, to kažejo tudi vsi kazalniki zveriženosti jeklenih konstrukcij,” je še pojasnil Behin. Kot je še dodal, so s terena umaknili skoraj 90 odstotkov vseh ekip, na lokaciji je le še 15 gasilcev, ki bodo pomagali pri urejanju in varovanju dejavnosti na terenu. “Nikakršne nevarnosti za delo gasilcev ni, razen možnosti porušenja struktur,” je še poudaril Behin in dodal, da so hkrati začeli tudi z dekontaminacijo kompletne Tomšičeve ulice. Pri pranju površin jim je na pomoč priskočila Slovenska vojska. Samo pranje naj bi sicer trajalo dobri dve uri, nato pa bodo najverjetneje sprostili promet po Kočevju. Dostop bo tako oviran le še do same lokacije tovarne Melamin. “Situacija in pogledi niso lepi,” je še poudaril Behin v zaključku izjave.

Zgodila se je človeška napaka

“Žal se je pri raziskavah potrdilo, da je pet pogrešanih, ki smo jih imeli na listi, dejansko tudi z največjo verjetnostjo preminulo,” pa je povedal direktor podjetja Srečko Štefanič in dodal, da so bili pogoji same eksplozije tako hudi, da ni bilo možnosti preživetja. Sprva so sicer domnevali, da so pogrešani vsi zunanji izvajalci, a je Štefanič potrdil, da je med njimi tudi zaposlen iz podjetja Melamin. Zunanji izvajalci so delali za dobaviteljsko podjetje iz Ljubljane, ki je skrbelo za elektroinštalacije. V Melaminu vzroke za nastanek nesreče še preiskujejo, po doslej zbranih informacijah pa sklepajo, da je očitno prišlo do nesreče pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo, kjer je prišlo do človeške napake”. Več informacij trenutno ne morejo posredovati, saj bodo nadaljnje raziskave pokazale, ali je bila dokumentacija ustrezna. Po doslej zbranih podatkih naj ne bi bilo nobenih težav ter naj bi bilo vse storjeno po predpisih.

“Ne moremo in nikoli ne bomo pozabili žrtev,” je še dejal Štefanič ter družinam umrlih izrekel iskreno sožalje. Dodal je, da je to najtežji trenutek v njegovem življenju, a je obenem zagotovil, da bodo v podjetju Melamin zagotovili vso podporo prizadetim družinam ter jim stali ob strani, kolikor je možno. “Drugo vprašanje pa je, kako na tej lokaciji sploh še lahko vzpostavimo normalno proizvodnjo. To bo zahtevalo ogromno truda, pomoči, služb, ministrstev,” je nadaljeval direktor Melamina ter dodal, da je bilo podjetje “vlečni konj” občine Kočevje ter regije nasploh. V vzpostavitev normalnega delovanja bo tako treba vložiti vse napore.

Podjetje Melamin lep čas ne bo delovalo

“Vsaka izguba življenja je katastrofa,” je uvodoma povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Dodal je, da so zelo temeljito analizirali vplive na okolje, preiskali so zrak in vodo, vzorec iz zemlje pa še jemljejo. “Vsi podatki, vse analize, ki smo jih doslej opravili, kažejo na to, da je bil okoljski vpliv nesreče v naši občini minimaliziran, torej drugače povedano lahko nadaljujemo z življenjem naprej,” je poudaril župan Kočevja.

Podjetje Melamin, tako Prebilič, še lep čas ne bo delovalo, a se že danes ukvarjajo z vprašanjem, kako bodo družinam, ki bodo ostale doma, nudili podporo oziroma na kakšen način bodo nadomestili izpad prihodka. Tudi direktor podjetja Štefanič je pritrdil, da vzpostavitev tehnologij visokega ranga terja več časa. V eksploziji so namreč zgoreli procesni računalniki ter elektroinštalacije, zato najverjetneje še dolgo časa ne bodo operativni. Kratkoročno rešitev pa bi našli, tako Štefanič, v povezavi s poslovnimi partnerji iz Nemčije, Italije, Francije, Kitajske in Združenih držav Amerike. Več direktor Melamina ni upal napovedovati, saj da v takšni situaciji v Sloveniji še nismo bili.

Moška v UKC v smrtni nevarnosti

Na UKC Ljubljana so v opoldanskih urah sprejeli dva moška, ki sta bila sprejeta zaradi hudih opeklin in sta v smrtni nevarnosti. Opekline imata po večjem delu telesa. Enega jim še ni uspelo identificirati. Zdravnica toksikologinja je potrdila informacijo, da je bila v nesreči prisotna nevarna in močno eksplozivna snov epiklorohidrin. Povedala je, da gre za snov, ki sicer nima hudih sistemskih učinkov, deluje pa zelo dražeče ter lahko povzroči trajne poškodbe oči in je nevarna za dihalne poti. Več o tem tukaj.

Meritve o vplivu na okolje bodo po direktorjevih besedah izvedle certificirane zunanje institucije. Ko bodo izsledki znani, bodo o tem obvestili javnost. Predvidevajo pa, da večjega onesnaženja – razen zrak in v tleh na območju podjetja – ni. Tudi Arso ni ugotovil nobenega vpliva na podtalnico, je dodal direktor podjetja Srečko Štefanič. Vzrok za nesrečo še ni znan, eksplozija pa naj bi odjeknila na pritekališču, ko so pripeljali cisterne. V cisterni naj bi bila ena od surovin za izdelavo smol.

Po njegovih besedah je pomembno predvsem, da so se po eksploziji sistemi odzvali, da so vse službe (gasilci, zdravstvena služba) v najkrajšem času prišle na kraj nesreče in omejile požar. Dodal je še, da so ustrezne službe z droni posnele kraj požara. Ugotovile so, da so vsa žarišča omejena in da nevarnosti za novo eksplozijo ni. Dodal je, da jih je eksplozija močno presenetila, podjetje pa, da ima dobre varnostne ocene.

Prebilič: Največja tragedija doslej v občini Kočevje

Kočevski župan Vladimir Prebilič je že tekom dneva dejal, da je ta dan zanje največja tragedija, odkar imajo občino Kočevje. “Gre za največjega delodajalca v naši regiji, ki zaposluje več kot 200 ljudi. Do sedaj je bil absolutno – in še vedno ostaja, delodajalec, ki je v našem prostoru ustvaril največjo dodano vrednost in s tem omogočil kakovost bivanja ljudem, ki so bili zaposleni v tem podjetju,” je dodal. Upa, da jim bo uspelo v sodelovanju z državo in drugimi čim prej sanirati stanje, da bo lahko podjetje delalo naprej. “Jutri je normalen delovni dan. Živimo naprej, kolikor seveda lahko, glede na to, kar se nam je zgodilo. Nesreča ne vpliva na način življenja, da bi bili onesnaženi, da bi mogli ostati doma, da ne bi prihajali v vrtec, šolo, službo,” je povedal. Kot je dejal, je pomembno tudi to, da so v lokalnem okolju stopili skupaj, pomoč pa so jim ponudili tudi na državni ravni.

Škoda, ki je zaradi eksplozije nastala na zasebni lastnini (hišah, objektih, stanovanjih, avtomobilih), bo obravnavana, je še povedal kočevski župan. Ljudje namreč po njegovih besedah že poizvedujejo, kako postopati okrog nastale škode. Več o tem preberite tukaj.

Pri gašenju je sodelovalo 150 gasilcev iz 15 društev

Na intervenciji je sodelovalo približno 150 gasilcev, aktiviranih pa je bilo več kot 15 gasilskih društev. Pri intervenciji so sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske, ki so nudili logistično podporo s termovizijo na dronih, kar je gasilcem bistveno olajšalo delo. Za N1 pa je Behin dejal, da so vso požarno vodo ujeli v posebne rezervoarje, ki so na tej lokaciji. Izliva v okolje po njegovih besedah ni bilo, vse površinske vode so zamejene. Kot so gasilcem zagotovili zaposleni v podjetju, stvari, ki so gorele, naj ne bi bile zelo problematične. Črn dim, ki se je valil iz tovarne, pa ni posledica gorenja nevarnih snovi, ampak gorenja v elektropodjetju, kar povzroča smrad in vse ostalo.

Eksplozija v Kočevju Eksplozija v Kočevju
Iva Lačan/N1
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
BOBO

V treh kočevskih osnovnih šolah so po eksploziji zaprli vsa okna in ugasnili prezračevanje. Nekateri starši so kljub temu prišli po svoje otroke. Eksplozija naj bi bila tako močna, da so jo čutili tudi prebivalci v okoliških stavbah. MMC poroča, da je na sosednjih stavbah odpadel omet, na bližnjem zdravstvenem domu in domu za starejše pa so razbita okna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.