Gasilski tovornjak na poti na intervencijo trčil z avtomobilom

Črna kronika 08. Apr 202311:58 2 komentarja
Policijski trak in gasilski tovornjak
BOBO (Fotografija je simbolična)

V Ljubljani sta se sinoči zaletela gasilsko tovorno vozilo ljubljanske gasilske brigade, ki je bilo na poti na intervencijo, in avtomobil. Dva lažje poškodovana so odpeljali v klinični center.

Včeraj ob 18.44 sta na križišču Kranjčeve ulice in Vojkove ceste v Ljubljani trčila gasilsko tovorno vozilo ljubljanske gasilske brigade in osebno vozilo.

Kot so sporočili iz centra za obveščanje, so gasilci zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, poškodovanima osebama nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

V vozilu udeleženca sta bila voznik in potnik lažje poškodovana, so pojasnili na policiji. Poškodovani osebi so reševalci prepeljali v ljubljanski klinični center.

Do nesreče je prišlo zaradi odvzema prednosti v križišču. Policisti vodijo postopek o prekršku.

Modre luči ne pomenijo absolutne prednosti

Zakon pravi, da voznikom vozil s prednostjo – med njimi so gasilci, policisti in reševalci na nujnih vožnjah – ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja, pojasnjujejo pri AMZS.

Vsi vozniki so intervencijskemu vozilu po zakonu dolžni ponuditi prednost – takoj, ko to lahko naredijo varno glede na vozne razmere in promet.

Modra luč in sirena torej ne pomenita absolutne prednosti, ampak s temi signali ostale voznike prosijo za prednost.

Voznikom, ki srečujejo vozila na nujni vožnji, pa zakon prepoveduje zlorabo odprte poti za intervencijskim vozilom. To pomeni, da se je prepovedano priključiti vozilu s prednostjo ali ga prehiteti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje