Incident v Ljudskem vrtu: policija preiskuje sum preprečitve uradnega dejanja

Črna kronika 03. Maj 202214:32 > 15:54 0 komentarjev
Ljudski vrt
Ziga Zivulovic jr./BOBO (Fotografija je simbolična)

V soboto se je po nogometni tekmi med Mariborom in Koprom v Ljudskem vrtu zgodil resen incident. Policija v povezavi z dogodkom obravnava sum storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja, preiskuje pa tudi okoliščine uporabe prisilnih sredstev.

Kot so zapisali na mariborski policijski upravi, so bili policisti sredi izvajanja postopkov z osebo, ki je predhodno kršila javni red in mir, v to pa se je vpletlo več deset navijačev. Ker se je kršil javni red in mir, obstajal pa je tudi sum na storitev kaznivega dejanja, so policisti uporabili prisilna sredstva.

Po doslej zbranih informacijah so bili trije policisti lažje telesno poškodovani, saj jih je več deset navijačev napadlo z udarci in brcami, vanje pa so metali ograje. Zaradi napada več oseb na policiste je na podlagi strokovnih standardov in po tipologiji policijskih postopkov, kot so se izrazili na PU Maribor, postopek postal nevaren. Eden od policistov je izvlekel službeno pištolo in jo usmeril v zrak ter jo tako pripravil za morebitno uporabo, če drugače ne bi mogel odvrniti protipravnega napada, ki ogroža življenje.

Po pojasnilih policijske uprave policisti službenega orožja niso uporabili, sam izvlek pištole in varovanje postopka s pripravljenim orožjem pa ne štejeta za uporabo prisilnega sredstva.

Trenutno mariborska policijska uprava intenzivno zbira obvestila in nadaljuje preiskavo sobotnega dogajanja, tako glede suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja (299. člen kazenskega zakonika) kot tudi glede okoliščin uporabe prisilnih sredstev.

Policisti so v soboto obravnavali še kršitve po zakonu o javnih zbiranjih, zakonu o varstvu javnega reda in miru ter kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!