Iz parka v Mariboru ukradli bronasto fontano: “To je nedopustno kaznivo dejanje”

Črna kronika 09. Jun 202211:59 > 20:03
Ukraden kip iz fontane v Mariboru
Mestna občina Maribor/FACEBOOK

Iz mariborskega mestnega parka so neznanci ukradli veliko in dobro znano bronasto fontano, ki je delo mariborskega kiparja Vojka Štuheca. Mariborski policisti so potrdili, da je bila skulptura ukradena. Mestna občina Maribor opozarja na nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje mariborske kulturne dediščine.

Iz mariborskega mestnega parka je izginila večja in sprehajalcem dobro znana bronasta fontana Fitoliti, ki je delo mariborskega kiparja Vojka Štuheca. Na Policijski upravi Maribor so danes potrdili, da je bila skulptura ukradena. Na kakšen način je bila izvedena kraja, policisti še ugotavljajo. Prav tako ni jasno, kdaj točno je bila skulptura ukradena. Po ocenah policistov se je to zgodilo od ponedeljka popoldne do torka zjutraj.

Policisti so bili o tatvini obveščeni v torek opoldne. Za zdaj lahko na mariborski policijski upravi povedo le to, da je bila fontana “odtujena na še neugotovljen način z ograjenega gradbišča”. “Zaradi specifičnosti odtujenega predmeta v tem trenutku še ni mogoče določiti višine materialne škode,” so navedli.

Dodali so, da bodo nadaljevali zbiranje obvestil in izvajanje drugih ukrepov za preverjanje okoliščin suma kaznivega dejanja velike tatvine, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora.

“Gre za nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje kulturne dediščine Maribora,” poudarjajo na Mestni občini Maribor. Kot so v sredo zapisali na družbenem omrežju Facebook, “je bilo ugotovljeno, da je ponoči nekdo skulpturo naložil na kamion in odpeljal”.

Kip v Mariboru Kip v Mariboru
Mestna občina Maribor/FACEBOOK
Kip v Mariboru Kip v Mariboru
Mestna občina Maribor/FACEBOOK

Območje, kjer stoji fontana, je v zadnjem letu gradbišče. Občina namreč prenavlja celotno promenado Mestnega parka od Maistrove ulice do Treh ribnikov. Najverjetneje zato tatvine niso prej opazili, saj se je lahko sklepalo, da so skulpturo odpeljali pristojni na obnovo ali kaj podobnega.

Kiparsko delo iz leta 1980, visoko nekaj več kot meter in pol, je narejeno iz brona in granodiorida. Po ocenah policije je skulptura težka okoli 800 kilogramov, po tatvini pa je ostal na mestu le še betonski bazenček, sredi katerega je stala.

Edina fontana v mariborskem mestnem parku predstavlja fitolite, ki so po navedbah Umetnostne galerije Maribor (UGM) prepoznavni motiv kiparja Vojka Štuheca. “Skovanka iz grških besed ‘phyton’ in ‘lithos’ označuje okamenelo rastlino, prarastlino, ki v simbolnem pomenu združuje minljivost rastline in trajnost kamna,” so zapisali v galeriji.

Direktorica UGM Breda Kolar Sluga je ogorčena. “Gre za najbolj banalni vandalizem, saj očitno gre za krajo z namenom prodaje brona in osebno okoriščanje. Težko si predstavljam, komu je kaj takega sploh lahko padlo na pamet. Zato tudi pozivam vse, ki kaj vedo, da se odzovejo in da ustavimo prodajo in uničenje te pomembne skulpture. Hkrati tudi upam, da bodo storilci tokrat primerno kaznovani,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.