Policija o podrobnostih razbitja kavaškega klana

Črna kronika 28. Maj 202113:00 > 31. Maj 2021 17:45 0 komentarjev
Policija, kriminalistična preiskava, kavački klan
Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO)

Slovenska policija je pred dnevi aretirala več deset članov slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe kavaški klan. Kriminalna združba, ki izvira iz Črne gore, je trgovala z drogami in orožjem.

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki policije predstavili izsledke obsežne leto dni trajajoče kriminalistične preiskave, v kateri je slovenska policija razbila dobro organizirano združbo, ki je tihotapila prepovedane droge in orožje v državah Evropske unije ter zahodnega Balkana.

Na novinarski konferenci sta spregovorila Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in dr. Petra Grah Lazar, v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

“Za kriminalistično združbo je bila značilna njena natančna, hierarhično urejena organizacijska struktura, z jasnimi pristojnostmi in nalogami vsakega posameznega člana,” je uvodoma povedal Jerkič ter dodal, da se je združba ukvarjala s preprodajo velikih količin drog, predvsem kokaina, heroina, konoplje in hašiša.

Kriminalna združba je svojim članom zagotavljala tudi tehnološko napredna komunikacijska sredstva, s pomočjo katerih so omogočali varno komuniciranje med člani.

Hišne preiskave pri 19 slovenskih državljanih

Ob sodelovanju z drugimi kriminalisti so 14. in 15. maja opravili 23 hišnih preiskav v zasebnih prostorih. V kriminalistični preiskavi so izvedli več zasegov prepovedanih drog in gotovinskih sredstev. Kot je pojasnila vršilka direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada, so hišne preiskave opravili v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Kopru, v akciji pa je sodelovalo več kot 100 kriminalistov in preiskovalcev.

V kriminalističnih preiskavi so ugotovili, da so si osumljenci protipravno pridobili za vsaj dva milijona evrov sredstev. Prav tako so ugotovili, da so osumljeni od leta 2018 želeli ustanoviti slovensko celico kavaškega klana, ki velja za eno največjih hudodelskih združb na Balkanu. 

V preiskavi so prijeli 48 oseb, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. Hišne preiskave so opravili pri 19 slovenskih državljanih, pri kriminalni preiskavi pa je sodeloval tudi Europol. 11 osumljenih oseb je bilo pridržanih, 8 jih je bilo 15. maja privedenih na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper 6 oseb odredil pripor. Zoper pet osumljenih oseb je še vedno razpisano iskanje. Nekateri od osumljencev pa so bili v preteklosti že obravnavani zaradi več kaznivih dejanj.

Široko razvejana tihotapska mreža

“Osumljene osebe so se v daljšem časovnem obdobju, kot člani mednarodne hudodelske združbe, ukvarjali s prodajo in ponujanjem različnih vrst prepovedanih drog, njihovim hranjenjem, prenašanjem in posredovanjem pri prodaji. Prav tako so se nekateri izmed osumljencev ukvarjali s prodajo, nakupi, hrambo in prenašanjem strelnega orožja ter prenašanjem velike količine gotovine. S storitvijo kaznivih dejanj so si osumljenci pridobili protipravno premoženjsko korist v višini približno 2 milijonov evrov,” je dejala vršilka dolžnosti direktorice NPU.

Prevozi drog so potekali iz Španije in Nizozemske v Slovenijo ter iz Slovenije v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in na Hrvaško. Prevozi strelskega orožja pa so potekali iz Slovaške v Slovenijo, Srbijo in na Nizozemsko. Prevozi gotovine so potekali iz Španije v Srbijo.

Slovenska hudodelska združba je po podatkih NPU aktivno delovala v Sloveniji z močnimi povezavami v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji in na Nizozemskem ter Hrvaškem.

Člani hudodelske združbe pa so odgovorni za izvedbo prevozov in prodajo najmanj 790 kilogramov kokaina, 2.249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina, 30 litrov amfetamin baze, več prevozov strelnega orožja in 5,6 milijona evrov gotovine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!